Jag är lite beige

Klädmässigt är jag en väldigt svart person (och då och då lite grå) - jag har svarta linnen, svarta tröjor, svarta leggings, svarta jeans, svarta skor... ja, mycket svart helt enkelt. Men jag har även börjat tycka om beige mer och mer och en sval sommarkväll då grilloset ligger i luften, vitvinet är upphällt och man sitter på en klipphäll så skulle jag inte ha något emot att ikläda mig Topshop-outfiten nedan.Masshysteri

Sitter och kollar på programmet Så näraSVT2 och slås av vilken hysteri som diverse stjärnor omges av. I programmet följer man några tjejer som är stora fans av bandet Tokio Hotel. Tjejerna pratar om drömmar och man ser dem falla i gråt och gå ned på knä inför åsynen av sina favoritartister även om de bara susar förbi dem på en flygplatsteminal.

Idoler och förebilder i all ära men jag undrar lite över varför en del människor låter tapetsera sina rum med sina posters och varför en del människor går upp totalt i sitt favoritband? Hur kommer det sig att enbart vissa blir så (för alla är inte fanatiska)? Jag är till exempel ett stort fan av Bruce Springsteen och har varit på en del konserter men jag blir inte lyrisk, jag blir inte betagen av hans storhet eller av det faktum att jag och ett tiotusental andra människor står mindre än en fotbollsplans längd ifrån honom och hans band. Det är musiken jag tycker om. Det är i lägenheten tillsammans med Candy's Room och The River som jag mår som bäst. Jag behöver inte Bruce i kött och blod för att må bra, för att kunna gråta en skvätt. Det är musiken jag behöver. Och inte ens då faller jag på knä och skriker så att stämbanden lossnar.

Handlar det om bristen på förebilder i ens närhet? Handlar det om att fly verkligheten, låtsas att man bor i Hollywood och att man är en lika stor förebild för sin idol som idolen är en förebild för en själv? Handlar det om en önskan att just jag ska bli sedd bland tusentals skrikande fans bakom kravallstaket? Vad handlar det egentligen om och kan man inte dra skrämmande paralleller mellan dagens idolhysteri och exempelvis det medhåll som Hitler fick under sin storhetstid?

Flickorna i programmet ska till ett vaxkabinett och titta på en av Tokio Hotels medlemmar. En av flickorna säger att de ska sminka sig extra fint inför träffen med Bill och hennes mamma fnyser och säger "men han är ju en vaxdocka?". Flickan fnyser tillbaka och säger att "men för oss är det lycka". Och jag blir lite ledsen när en så stor lycka kan komma från att träffa sin förebild... i vaxformat.


Dålig natt

Herreminje, jag har nog aldrig sovit så dåligt som jag har gjort inatt. Näsan var helt igenbommad med förkylning (läs: snor) och halsen ömmade som aldrig förr. Dessutom var jag överhettad och sedan huttrande nästa sekund. Usch. Och radioprogrammen blev sämre och sämre ju längre natten förflöt. Somnade nog runt två och sov sammanlagt en timme innan jag vaknade vid fyra av att herrn skulle till jobbet. Sedan somnade jag igen och sov helt okej tills klockan blev nio. Kommer somna tidigt ikväll, det är ett som är säkert.

Jag har ju förresten glömt att visa halsbandet som jag köpte på Gina Tricot härom dagen. Här nedan ser ni även en av mina tre nya H&M-tunikor med snörning under bysten. Aja, nu ska jag kika på det brittiska bröllopet - är  inte rojalist men det är alltid lite intressant att kolla på sådana bröllop (inte direkt som "vanliga").


Marinerat is the shit

Idag har det varit superväder (dock har jag blivit förkyld - snor i näsan och ont i halsen) och jag och herrn har käkat vitlöksmarinerad filé. Mumma! Till det snaskade jag i mig lite smörstekt sparris - äkta vårprimörer (snajsigt ord, va?). Ikväll ska jag baka kardemummamuffins och kokostoppar och herrn ska ta en sjumilsresa och hämta sin Golf som fortfarande står kvar där vi bodde innan.


Mot ljusare tider

Inte nog med att vi var på Plantagen idag, vi var dessutom på Gengåvan (där jag köpte min söta stol och ett hallbord om ni minns?) och idag hittade jag ett fint, vitt överkast. Rent och fint och mjukt och helt perfekt nu när det börjar bli lite ljusare ute och man gärna vill ha det lite vårigt inne också. Sextiofem kronor, ja tack! Det quiltade, svarta överkastet har fått lägga sig på garderobshyllan för en stund.


Nytt från Plantagen

Som planerat så stack jag och herrn iväg till Plantagen idag och ja, som vi anade så kom vi hem med lite nya växter. Det blev bland annat vita rosor och taklökar till krukan med buxbom (tog dock inte någon bild på de där taklökarna eftersom de i stort sett var täckta med jord - jag spillade lite...). Så nu är det lite mer liv på balkongen jämfört med imorse då man möttes av slokande och halvtorkade påskliljor.


Blomster

Nu har herrn och jag rensat bort lite utblommade växter på balkongen så nu blir det att sticka till Plantagen och köpa nya. Jag har funderat lite på rosor (kanske New Dawn - färgen är underbar!), dvärgsyrén, margurit och snöflinga. Men som vanligt så vet man aldrig vad man kommer hem med.


Kvinnor i krig

Ibland kikar jag på S.A.S Are you tough enough som alltså är ett program där privatpersoner sållas ut och deltar i sådan slags träning som The Special Air Service (S.A.S) genomgår. Sist jag kikade på programmet så var det sex personer som var kvar varav hälften var kvinnor. Jättebra! Dock nämnde programledaren att S.A.S-soldater ska kunna bära upp till sjuttio kilos packning och att det är därför som kvinnor inte passar i S.A.S.

S.A.S tar inte emot kvinnor i sina trupper och detta är inget ovanligt inom liknande truppkonstellationer. Enligt programledaren för S.A.S Are you tough enough beror detta alltså på att kvinnor inte kan bära lika mycket som män - att kvinnor alltså är svagare än de män som är med i S.A.S.
Visst, det finns studier som visar att det tar längre tid för kvinnor att bygga muskler men en kvinna som har tagit sig denna tid borde kunna bli lika stark som en tränad man. Sedan får man alltid ta hänsyn till det faktum att vi alla har olika kroppar och att det även borde finnas de kvinnor som kan bygga muskler snabbare än män. Att kvinnor alltså skulle vara svagare än män är, enligt mig, bullshit. En kvinna som har tränat kan bli lika stark som en man som har tränat - dock kanske kvinnan behöver träna mer men detta borde göra henne än mer uthållig och mer mentalt förberedd på att kämpa. Jag tror snarare denna ovilja att släppa in kvinnor i försvaret beror på våra könsroller (vilket så mycket annat också kan härledas till) - män "ska" slåss och skjuta och döda medan kvinnor inte "ska" det.


I det brittiska försvaret har andelen kvinnor ökat under de senaste åren men de tillåts fortfarande inte att delta i operationer med syftet att komma i närkontakt och döda fienden (att skjuta skallen av någon är tydligen mansgöra). Kvinnor får därmed inte arbeta i exempelvis The Household Cavalry eller The Royal Air Force Regiment. I februari 2006 utgjorde kvinnor enbart 9.1% av de anställda i det brittiska försvaret och en enda kvinna hade den höga befattningen kommendör.

Inom genusvetenskapen talar man ofta om det faktum att kvinnor kanske har blivit fler inom vissa yrken men att de fortfarande utför typiskt "kvinnliga" arbetsuppgifter eller har typiskt kvinnligt kodade befattningar. Detta kan man se även inom det brittiska försvaret och i synnerhet i flottan där en stor andel av kvinnorna väljer att arbeta inom vården vilket kan ses som typiskt kvinnligt kodat (kvinnor ses i större utsträckning än män som de som ska "ta hand om").

Så, det är dags att i större utsträckning ta emot kvinnor i försvaret (både i England och i övriga världen) och dessutom låta kvinnor delta i alla operationer som män får delta i.

Bokrecension - Den onda viljan

G o d   m o r g o n .
Väcktes idag av att en man med en gigantisk lövblås stod och brassade loss på gatan nedanför. Mindre trevligt. Desto trevligare är dock att jag igår kväll läste ur Den onda viljan.

Den onda viljan handlar om de tre barndomsvännerna Jon, Axel och Philip. En kväll som kunde ha blivit trevlig urartar och plötsligt har Axel och Philip nystat in sig i ett nät av lögner som leder poliserna Sejer och Skarre på en jakt efter sanningen. Vad hände den där kvällen vid tjärnet? Varför har Jon döpt dockan som han alltid håller i famnen på sina terapisessioner till Kim och har det något att göra med vad som hände den där decembernatten då Jons ångest kom krypande?

Den onda viljan är en tät kriminalroman som kanske inte är så mycket en deckare som en bok om gruppdynamik och gruppens psykologi. Fossum har ett målande språk och mot slutet, då allting nystas upp, är det omöjligt att lägga ifrån sig boken.


Nya böcker får hjärtat att bulta

Senaste boken jag läste var (utöver kurslitteratur) Mord för mord av Simon Kernick - den läste jag ur för ungefär en vecka sedan och jag kan rekommendera Kernick till många. Kernick skriver väldigt macho men jag tycker ändå om böckerna och hans andra böcker Uppdrag: mord, Handel med döden och En bra dag att dö är alla spännande (den allra nyaste har jag inte läst än).

Jag älskar att läsa men i och med att man läser mycket litteratur i genusvetenskapen så blir det att man slappnar av och skiter i att läsa när man inte är "tvungen" att göra det. Jag läste som mest under förra året och speciellt under sommaren, hösten och vintern - då kunde jag plöja mig igenom flera böcker i veckan. Jag längtar tillbaka dit men jag vet att jag läste mycket då för att hålla panikångesten stången. När jag får en släng av panikångest (det var längesen nu) så läser jag kopiösa mängder för att hålla hjärnan sysselsatt och att jag inte har läst så mycket de senaste månaderna (utöver kurslitteraturen, som sagt) borde vara lite att ett friskhetstecken. Men samtidigt saknar jag att sjunka ned i en bok och glömma omvärlden - jag älskar att fantisera om hur huvudpersonerna ser ut, vilka dofter dem känner och i vilken miljö de befinner sig. Jag älskar allt som har med litteratur att göra helt enkelt.

Därför köpte jag häromdagen tre nya böcker. Dels Den onda viljan som jag läser just nu men också Rebus sista fall och Svart sorti. Inte precis nyutkomna böcker men så länge jag inte har läst boken redan så läser jag gärna böcker som är 30 år gamla likväl som om de är färska från tryckeriet.


Runk-båsets vara eller icke vara

Jag drar min vanliga morgonrunda över Aftonbladets webbsida. Vad har hänt idag tänker jag och läser om Guantanamo, Lady Gaga och en kvinna som har fått sin identitet stulen via Facebook. Och så läser jag på debatt-sidorna. För er som inte har kollat in Aftonbladet Debatt så tycker jag att ni ska göra det - här kan politiker liksom helt vanliga svenssons eller mohammads lätta sitt hjärta eller gå till attack mot orättvisor och annat.

Idag blir jag intresserad av en artikel skriven av skribenten "Vill bli pappa". Han skriver en välruten och intressant artikel om hur det är att lämna spermaprov på sjukhus och att det hela blir till en smutsig och pinsam historia. Han kritiserar det faktum att män som ska lämna spermaprov antas vilja läsa porrtidningar där "mängder av unga tjejer (...) poserar, onanerar och knullar". "Vill bli pappa" menar att man bör "ta bort runk-båsen från sjukhuset och gör riktiga provtagningsrum i stället", precis som det är för kvinnor då de ska göra gynekologska undersökningar.

Jag känner för "Vill bli pappa" och undrar hur jag själv skulle reagera om jag, inför en gynekologkoll, skulle vara tvungen att bli sexuellt upphetsad till hårdporr. Jag skulle avboka kontrollen och leta upp en annan mottagning som kunde göra det hela på ett mer proffsigt sätt. Precis som "Vill bli pappa" känner.

Men varför är det nästintill kutym att det ska finnas porrtidningar i runk-båsen på sjukhus? Personligen tror jag att det är den där föreställningen om att män blir kåta av vad som helst och att det går snabbt som attan. Man tänker inte på att mannen, som t.ex. "Vill bli pappa", kan se det som något jobbigt att äntra avdelningen och sedan dessutom vara tvungen att få utlösning i en plastburk. Hur lätt är det att komma då man är pressad? Hur lätt är det att glömma bort att man sitter i ett rum på ett sjukhus och är menad att onanera och dessutom få utlösning? Hur lätt är det att bli sexuellt upphetsad då man vet att det antagligen sitter en man i rummet bredvid och försöker med samma sak? Tankarna snurrar antagligen runt allt annat och att få stånd och runka tills den där klicken ligger i koppen är nog det sista man blir sugen på.

Det borde finnas en möjlighet för män att lämna spermaprov genom provtagning (som "Vill bli pappa" förespråkar) - säkerligen finns det dem som klarar av att lämna prover med hjälp av en porrtidning men om fler känner som "Vill bli pappa" (vilket jag tror att många gör) så borde provtagningsrum för män falla i god jord. Om provtagningsrum, enligt sjukvården, är helt out of the question (av någon märklig anledning) så borde det dock finnas andra sätt att göra "överlämnandet" bättre. Man kanske skulle vilja ta med sig sin partner in i rummet (så länge partnern är med på det hela, såklart) för att göra det hela lite bättre - kanske kunde partnern (oavsett om det är en man eller en kvinna) då hjälpa mannen ifråga att slappna av mer? Kanske skulle man kunna få utföra det hela i hemmet; visst, att plötsligt slita fram en plastburk när det ska till att kommas kanske förtar känslan lite, men att vara i en miljö som man är van vid och trivs i skulle kanske underlätta för en del?

Och ett litet, liten steg på vägen borde väl helt klart vara att i alla fall ha en större mängd porrtidningar att välja mellan? Alla män tänder inte på hårdporr och tänder inte på heterosexuellt sex på uppslag efter uppslag. En del gillar håriga människor, andra tycker om de som har lite mer hull på kroppen. En del tycker om silikonbröst, andra gillar att onanera till bilder på så kallade shemales. Om sjukvården inte kan erbjuda varken provtagningsrum för män eller att man flyttar ut själva "överlämnandet" ur runk-båsen så kan man väl i alla fall göra rummen mer inbjudande oavsett vilken sexuell läggning man har? För inte fasiken vill alla se brunbrända kvinnor med stora bröst som "blir tagna" av män med ett sexpack på magen , ådriga armar och en slätrakad pung?
 

Kvinnorna drar och männen blir kvar

Innan jag skulle slumra in i min ljuva törnrosasömn (or not) så rattade jag in P1 och lyssnade på Ekot, Vetenskapsradion och lite annat. Plötsligt surrade en dokumentär om Grönland in. Dokumentären sändes tydligen i P1 redan i höstas och handlar om att klimatförändringarna gör det svårare för de grönländare som håller på med jakt på isen och till viss del även fiske men att det finns ett hot som är ännu större; bristen på kvinnor.

Kvinnorna på Grönland flyttar i allt större utsträckning därifrån (liksom i ex. norra Ryssland och de nordligaste delarna av Sverige) för att söka bättre arbeten eller för att utbilda sig. De flyttar sällan tillbaka och andelen män är därför större än vad andelen kvinnor är. Hur påverkar detta de grönländska fiskarna och jägarna då? Jo, att jaga i Grönland har förlorat sin charm och framför allt "minskat i värde" rent ekonomiskt och för att klara sig så berättade en man i dokumentären att jägarna behöver en kvinna med bra inkomst som kan ta vid där jägarens inkomst falnar. Och det här kan naturligtvis bli svårt med en minskande andel kvinnor.

Det tyckte jag var rätt intressant. I dokumentären studerades ett yrke/en sysselsättning som är typiskt manlig men som har blivit avhängig kvinnans inkomst. Det känns som att det sällan ser ut så - ett yrke som är könskodat manligt brukar alltid "stå på egna ben" med höga löner och fina renomméer men på Grönland så ser det inte ut så; jägarna har börjat stå lägre i kurs och tjänar allt mindre pengar vilket gör att de allt som oftast får förlita sig på en eventuell frus inkomst.

Det är såklart sorgligt att jägarnas yrken inte bringar in några större summor (och självmordstalen hade ökat i takt med att yrket hade fått allt lägre status) men det är ändå intressant att höra om en stor grupp män (dessutom riktiga "karlakarlar" som skjuter för att döda...) som är beroende av kvinnors utbildning och inkomst. Det är ett intressant överskridande av könsrollerna - hur ofta har man t.ex. inte hört eller läst om kvinnor som har varit beroende av en mans inkomst? Och vem vet - kanske kommer de grönländska jägarnas framtida barn att växa upp med en pappa som tar ut lika mycket föräldraledighet (eller kanske mer) än deras mamma just för att det är mamman som håller skutan flytande rent ekonomiskt? Det kan bli en intressant följetong de närmsta generationerna.


Slipper deklarera

Jag har gått och undrat var min deklarationsblankett har tagit vägen - kanske har de tappat bort den i en liten postbil eller något liknande? Så jag ringde till Skatteverket med 700 pers före mig i kön (gick dock förvånansvärt snabbt då de tydligen har över 400 telefonister) och frågade var min blankett var. Tanten i andra änden lät som en liten bullmormor och klickade sig runt och tittade på mina värdehandlingar osv. och sa att "nej, du ska inte deklarera".

Gött! Den enda inkomst jag har är ju trots allt vinsten på mina fonder (plus studiebidrag) och den redovisar Nordea. Skönt, skönt. Tråkigt att kanske inte få något tillbaka på skatten dock - Nordea brukar ju vara så duktiga på att räkna rätt. Men jag är väldigt glad att jag inte är någon storbloggare som får oskattade goodiebags hit och dit och gåvor från olika företag med tanke på att gåvorna nuförtiden ska deklareras och alltså skattas på.

För er som ska deklarera men inte har någon koll på datum så är sista datumet den andra maj. Blanketter kan skrivas ut från Skatteverkets hemsida alt. fås via telefonsamtal. Om du, liksom jag, inte har fått någon blankett i brevinkastet/postlådan så kanske du också slipper deklarationskrångel!

OBS! Om du vill spara på miljön - deklarera elektroniskt!


Dofter in absurdum

Jag tycker egentligen att det är lite skrämmande med alla krämer som man klibbar på sig, alla dofter som man sprutar på halsar och handleder och alla deodoranter som man slaskar i armhålan - vem vet vad dessa doftbringande, mjukgörande och svetteliminerande produkter gör med våra kroppar egentligen? Diskuterade detta tillsammans med en vän för någon vecka sedan - vem vet om mina barnbarnsbarn kommer att vara fertila pga. alla krämer osv. som dessa små knytens föregångare (och däribland jag) har kletat på sig?

Jag använder därför enbart krämer och parfymer när jag tycker att det behövs - jag använder med andra ord ex. parfymer relativt sparsamt (jag vill tro det själv i alla fall). Jag har dock ett favoritmärke när det kommer till parfymer; nämligen The Library of Fragrance. Märket har ett stort utbud av dofter hämtade från "verkliga" livet t.ex. Frozen Margarita (en av mina favoriter), Clean Windows, Mango Pineapple Salsa, Marshmallow, Salt Air mfl. Ett stort plus är även att flaskorna inte är ett dugg dyra (ca. 150 kronor för 30 ml.)!


Wayne's och nallar i mörkret

Idag lunchade jag och herrn på Wayne's inne i stan. Älskar deras focaccia bolognese! Och deras iste med citronsmak (största storleken självfallet)! Nu är Family Guy till ända och därför blir det att kika på Total Blackout - det är komiskt att se en människa skrika av skräck av att ta på en nalle i becksvart mörker. Jag själv skulle säkerligen skrika lika mycket så jag ska kanske inte sitta och gotta mig i andras föreställda skräck.


Shoppingkavalkad

Igår och idag har det shoppats. Köpte tre linnen med knytning på H&M (ett svart, ett svart- och vitmönstrat och ett leopardmönstrat) samt ett par svarta shorts och ett par jeansshorts. På Gina Tricot köpte jag ett halsband och en tubtopp för att hålla tuttarna på plats (jag känner mig lite instängd i bygel-bh såhär när det är lite varmare).

Det har inte blivit så värst mycket bloggande de senaste dagarna och det mycket på grund av att jag och herrn har varit påsklediga och dessutom på grund av det fina vädret! Har legat ute och solat och läst lite i min nya bok; Den onda viljan av Karin Fossum. Som jag för övrigt måste påstå är lite märklig. Men den kanske blir bättre?

Nej, nu ska jag och herrn kika på
lite Family Guy och smälta kyckling-
salladen  som vi smällde i oss nyss.


"Det blir bättre" - en dålig kopia

Jag sitter och kikar på Nyhetsmorgon och där tar de upp en artikel som gäller att programmet "Det blir bättre" skulle ha handlat om enbart LGBT-ungdomar. Tilde de Paula ser lite frågande ut och säger att "men, är det fel att vilja hjälpa alla?" och den yngre tjejen som har letat upp artikeln och tycker till om den säger att "nej, exakt, det är såhär det blir när vissa människor får tycka". Och jag känner plötsligt att de kanske inte borde ha ägnat artikeln någon tid om de ändå inte är pålästa. Personligen så kan jag knappast påstå att jag är påläst inom just det här ämnet som rör programmet "Det blir bättre" men de Paula och hennes gäst verkar helt ha missat att konceptet är en rip-off av det framgångsrika projektet "It gets better" som i sin tur har valt att enbart rikta sitt fokus mot LGBT-ungdomar.

Att TV3 och Rädda Barnen snor konceptet rakt av men sedan inte lägger samma fokus på LGBT-ungddomar är helt klart att förringa LGBT-världen. Projektet "It gets better" har varit och är välkänt bland LGBT-personer och många andra och försöker att fungera som ett stöd för LGBT-ungdomar. Att då tjuva till sig konceptet och inte fokusera på LGBT-ungdomar är att, som så många gånger förr, glömma bort en minoritet i skuggan av majoriteten.

För er som vill bli mer insatta i frågan och dessutom
få betydligt mer övergripande information (då jag
knappast kan påstå att min var detta) så rekommenderar
jag starkt att ni läser Åsiktstorpedens blogginlägg om
"Det blir bättre". Super!

Påskmiddag

Sitter och kikar på Trädgårdstoppen och väntar på att klockan ska bli två. Då ska vi hämta min käre bror och bege oss norrut mot mamma och pappa. Där blir det påskmiddag men framförallt en massa prat om hur det känns såhär när moster har somnat in. Begravningen är bokad till den 12:e maj också. Då är vädret finfint kan jag tänka mig.

För övrigt köpte herrn med sig ett par gympaskor
till mig igår. Nog om det. Nu ska jag sola lite.

Gryning över Kalahari & Skymningssång

Imorse när jag låg i sängen och försökte att vakna till liv så var Lasse Berg gäst i ett av programmen (kanske var det ett program i P1?). De diskuterade hans bok Gryning över Kalahari samt hans nyutkomna vid namn Skymningssång i Kalahari - hur människan bytte tillvaro. Jag har inte köpt den senaste än men är väldigt frestad att göra det; om den är lika bra som Gryning över Kalahari så skulle jag vara mycket nöjd.

Gryning över Kalahari gör mig tillfreds i kroppen. Det är föga förvånande att den toppar Bokus lista på de mest sålda böckerna inom kategorin samhälle & politik trots att den gavs ut 2007. Den som inte har läst den än borde absolut läsa den! Boken tar upp människans ursprung - allt ifrån att bo vid flodbädden till att ströva på savannen. När jag läste boken när den var ny så blev jag rörd - det är precis så som Lasse Berg beskriver vårt ursprung som vi är menade att leva; vi ska jaga när vi behöver mat, vila i skuggan och sjunga sånger tillsammans när mörkret smyger sig på. Vi ska göra det som är nödvändigt för stunden och spendera en stor del av vår tid tillsammans med andra och i harmoni med naturen.

Så stick iväg och köp Gryning... om ni inte redan har den och så
kan ni väl vara vänliga att plocka på er Skymningssång... också
och ta med den hit till mig? Om ni ändå har vägarna förbi alltså.


Källa: Ordfront


En klibbig fläck

Note to self: Bestäm dig aldrig och jag menar aldriiiig 
för att ta en tur till Bergvik på en helgdag som denna.

Ah! Jag vill bara klä av mig naken och ligga på is! Jag tänkte nämligen att jag skulle fördriva tiden med att shoppa lite och skulle därför ta bussen till Karlstad. Inser att idag klassas som en söndag när det kommer till bland annat avgångstider för bussar och stod därför och väntade på bussen i en halvtimma. Det tar tre minuter för mig att gå till busshållplatsen och känner att jag kunde ha spenderat min tjugosju övriga minuter på att göra något annat. Jag stod och smälte i min vårjacka (som inte är en vårjacka om våren ser ut på det här sättet) och ångrade att jag hade tagit på mig ett par svarta leggings (eller något klädesplagg över huvud taget).

Så kom bussen och jag åkte in till stan. Fick sedan vänta en halvtimma på nästa buss och sprang runt busskuren på jakt efter lite skugga men nej, ingen skugga stod att finna. Smälte lite till och tog sedan bussen till Bergvik. Inne på Bergvik var det svalt. Sedan åkte jag hem på samma sätt som jag kom dit (med en stor portion väntan och svettiga extremiteter).

Nu är jag i alla fall hemma och har bytt om till shorts
och fladdrigt linne. Väntar på att svetten ska lägga sig
och den måttliga brisen som trycker sig in genom min
öppna balkongdörr att tillta. Bilder på dagens fynd kommer
lite senare. Nu ska jag klibba fast i skinnsoffan.

Another note to self: Var glad att det inte är vinter!

"Riksflata" söker fru

I dagens Aftonbladet (webbtidningen that is) kan man läsa om Johanna Nordin som är den första lesbiska kvinnan att delta i TV4:as programserie Bonde söker fru. 2008 deltog Peter Gustafson som den förste homosexuelle och nu är det alltså dags för Johanna Nordin att delta i sin jakt på kärleken bland klöver och sommarnattsmygg.

Personligen så undrar jag bara varför man så enträget hänger kvar vid programnamnet - Bonde söker fru klingar otroligt heterosexuellt och trots att TV4 visar upp ett accepterande och relativt öppet tänkande angående det där med sexualitet (i alla fall i Bonde söker fru) så har man inte ändrat namnet trots att det har gått flera år.

Visst, kanske skulle man kunna påstå att "tittarna blir förvirrade om man byter namn" men varför inte Bonde söker partner eller Bonde söker kärlek? I fallet med Johanna Nordin passar dock Bonde söker fru utmärkt då hon är en bonde som söker en fru. Namnet passade ju dock mindre bra när Peter Gustafson sökte en man att dela livet med eller när bönder av kvinnligt kön har sökt den heterosexuella kärleken och alltså inte alls sökt någon fru.

Så, TV4, gör slag i saken och döp om programmet!
I övrigt ser jag fram emot att bänka mig framför
tv:n och njuta av rapsfält och koskit.

Johanna Nordin är trött på krogen och nätdejting. ”Jag söker till ’Bonde söker fru’ för att visa att jag finns”, säger hon.
Källa: Aftonbladet


Ett visst mått av eufori

Som jag nämnde i föregående inlägg så var det lite av en shoppingdag igår. Inte nog med att jag handlade till balkongen - jag och herrn var även inne på Gengåvan, Karlstads bästa second hand-butik! Jag har länge letat efter en fin stol och ett bord till hallen. Jag har kollat överallt men inte hittat några möbler som jag har fastnat för. Och så plötsligt, precis när jag äntrade Gengåvans lokaler så stod den där och tittade på mig, bönföll mig att köpa den för ynka tvåhundra kronor. Den sötaste lilla stol jag någonsin sett. Perfekt till sovrummet och precis den stil som jag har letat efter. Visst, träet kunde ha varit ljusare och klädseln vit men jag är realistisk och förstår att det inte är ofta man snubblar över en nyrenoverad rokokostol - och nu gjorde jag nästintill det sånär som på några fjuttiga detaljer. Jag kunde med andra ord inte motstå den utan den står nu i sovrummet och jag tittar in då och då för att kika på den och förundras över hur jag kunde hitta den lilla snyggingen.

Vidare hittade jag även ett hallbord som hade de perfekta måtten för vår hall (alla andra bord verkar vara för breda) och det enda som behövs nu är att slabba lite vit färg på det. Det får dock vänta för nu ska jag bara vara glad! Och dricka kaffe.


Balkongshopping

Idag skulle jag ju egentligen ha varit iväg på Elmia men nej, jag känner mig lite sjuk och dessutom så är det så fint väder här så jag kan knappast slita mig från balkongen. Apropå balkong så besökte jag Sommarlagret och Plantagen igår. Kom hem med en zinkkruka (39 kr.), en ljuslykta (149 kr.), ett cementhjärta (39 kr.), en fjärilslavendel (49 kr.) och en klängväxt (vad jag betalade för den har jag ingen aning om). Så nu har balkongen fått ytterligare tillskott.
Skärtorsdag

Igår bakade jag kladdkaksmuffins (eller cupcakes som det så fancy heter) med citronfrosting. Lite påskigt men framför allt gott. Idag damp dessutom nya numret av Plaza Interiör ned på hallgolvet. Kan dagen bli så mycket bättre? Cupcakes- och inredningsfrosseri! Dessutom är det fint väder och kaffekoppen står bredvid mig. Det känns som att det blir en bra dag idag.


Nu blommar det för fullt

Åh, som jag skrev igår så verkar blomningen ha kommit igång på balkongen (allt tack vare lilla mostris) - påskliljorna blommar, jag har beskurit de där buskarna som jag inte kommer ihåg namnet på, buxbomen är glad som aldrig förr och mina marktäckare spirar. Våren är här!


Så skoj vi ska ha - på varsitt håll

"Vi vill att det här ska vara någonting för hela familjen och därför blir det tjejkväll, grabbfest och barnkalas", säger Maria Dahlbom... Och håller upp en banderoll som berättar att ja, snart så är det Karlstad-kalaset. Och så är det några små cupcakes där i hörnet också.

Jag bor nära Karlstad. Jag pluggar i Karlstad. Men jag tänker inte delta i Karlstad-kalaset. Varför? Jo, för att jag inte gillar att springa runt i högklackat och jag gillar speciellt inte att någon reklamare antar att jag gillar det bara för att jag har en fitta mellan benen. Dessutom så tycker jag faktiskt om att göra saker tillsammans med människor av det motsatta könet men nej, det går ju inte. För på Karlstad-kalaset ska det vara en tjejkväll (som jag får gå på om jag tycker om att delta i en sprint med högklackat på fötterna) och en grabbfest (som det inte är riktigt lika okej att jag går på även om jag också kanske har lust att vara med på femkamp). Och jag undrar lite hur den där Maria tänkte när hon påstod att det ska bli ett kalas för hela familjen - menade hon då att det blir ett kalas för hela familjen på så sätt att mamma står där borta och klapprar med klackarna, pappa står där borta och lyfter tunga grejer och där borta står lillknoddarna och leker med rosa och blå leksaker beroende på om de är tjej- eller killknodds?

På Facebook-gruppen som bojkottar Karlstad-kalaset så menar en kvinna (som jag antar inte kommer att bojkotta) att man visst får delta i femkampen "trots att man är tjej" och att män också får springa i högklackat. Visst, det är ju superbra men varför har man då så passande döpt de olika evenemangen till tjejkväll och grabbfest? Om det nu är så att alla får delta, oavsett kön, så är ju mitt tips att man kanske bara kunde ha skitit i att könskoda festligheterna. Eller är det kanske en helt absurd tanke? Fy skäms på mig som kommer med en så tokig idé?

Sedan finns det ju alltid folk som tycker att man är petig och sådär "hiiiiimla feministisk" men vad skulle folk ha sagt om man hade ett svenne-kalas och ett kines-party? Nej, då skulle ju folk reagera (helt förståeligt - det skulle jag också) men när det handlar om att dela upp ett kalas i tjej- och killfester då rynkar inte fullt så många på ögonbrynen. Om jag skulle fisa offentligt skulle det bli ett större ramaskri. Även om det är exakt samma sak. Man delar upp människor i grupper; kines-party eller tjej-kväll spelar ingen roll.

Jag undrar även i mitt stilla sinne om det där jäkla barnkalaset tillåter att
HBT-föräldrar kommer med sina knoddar. Eller ska man kanske gå
igenom någon slags heterodetektor som ger dig okej om det är en
mamma-pappa-barn-konstellation (med snoppar och muttor som har varit
med sedan födseln såklart...) som kommer vankandes mot kalaset?

(Läs artikeln)


Balkongvår
Erik Hassle - Sometimes when it rains


Stenåldern hade nog också sin charm

Usch. Skulle skrutta in på min mail en sväng men nej, då kunde jag inte logga in. Jag funderade på om jag hade stavat fel men efter fem-sex år med samma mailadress borde jag inte kunna göra det. Jag provade med de två lösenord som jag vet att jag har pendlat mellan de senaste åren men nej, det funkade inte det heller. Då kom jag till den tråkiga slutsatsen att någon måste ha kommit in på min mail och ändrat mitt lösenord. Om det kan vara virus, pishing eller vad det nu kan vara spelade inte direkt någon roll - orolig blev jag i alla fall.

Varje gång som det händer något som rör datorer osv. så blir jag med ens jätterädd. Jag försökte minnas om jag hade något viktigt på min mail och "ja, det måste jag ju säkerligen ha" var min slutsats. Jag fick därför försöka återställa lösenordet genom att kontakta mail-supporten och då skulle man besvara en sådan där fråga som man kan ställa in själv och välja svaret på (allt för att verifiera att jag är jag) och frågan löd "nämn en känd historisk person". Vad jag kan dra mig till minnes så har jag aldrig valt just den kontrollfrågan så ja, därför måste någon även ha ändrat den.

Hjärtat bankade som tusan - som att det inte har varit nog med ångest de senaste dagarna - och jag bad supporten kontakta mig på en annan mejladress. Det kunde tydligen ta upp till ett dygn innan man fick reda på om man hade verifierat sig nog och jag satt som på nålar.

Jaja, till slut fick jag i alla fall ett bekräftelsemail på att jag hade verifierat mig nog. Phuuuu! Jag hatar sån där I-landsstress men nu är i alla fall mailen återställd (med bytt lösenord såklart) och många andra sidor där jag figurerar har också fått nya, fina lösenord.

Jag förstår inte hur jag kan skriva en hel harang
om hur mitt lösenord försvann men kom tillbaka...?


Detaljer

Jag har tidigare försökt att beskriva min inredningsstil men som den gamla klyschan säger; en bild säger mer än tusen ord. Så här får ni en liten titt på hur mitt och herrns hem ser ut. Det är visserligen främst bilder på inredningsdetaljer men det är dem som, enligt mig, gör ett hem till det det är (och dessutom har jag inte städat nog för att göra hela hemmet rättvisa på en massa bilder). Som ni ser på bilden längst upp till vänster så har även jag påskpysslat förresten. Det fick bli vita påskfjädrar (jag hittade några till slut!) plus prismor från Panduro och från en gammal takkrona.


Now it's Istanbul, not Constantinople

Min mamma var till Istanbul för ett antal år sen (fem, sex kanske?) och hon blev helt förälskad. Hon var tillsammans med sina universitetskolleger och de strövade runt på smala gator och besökte krypin-affärer. Ända sedan den resan så har mamma velat åka dit igen men så kom mosters cancer och tiden har inte funnits. Hon har då sagt att "när allt är över med moster så vill jag bjuda er alla till Istanbul", ungefär som att vända blad, starta på ny kula, påbörja ett nytt kapitel... ja, ni förstår.

Vi pratade i telefon igår, jag och mamsen, och hon nämnde Istanbul. Hon frågade när herrn hade semester och det har han i augusti. Det passade såpass bra att min bror också har semester i augusti (han är för övrigt sjuksköterska) och hans flickvän kan säkerligen följa med. Därför ska vi antagligen till Istanbul på sensommaren. Kanske en weekend, kanske en vecka. Men vi ska dit i alla fall.

Mamma kommer bli överlycklig. Hon har längtat och längtat och längtat. Och hon sa igår i telefonen att nu kan hon äntligen göra alla de där saker som hon har saknat - hon kan ta sig tid att gå ut i trädgården och titta på vårblommorna som ploppar upp här och var, hon kan gå ut och gå, hon kan sätta sig ned med sin doktorsavhandling utan att ha någon tid att passa och framför allt så kan hon åka till Istanbul!

Så i augusti går lasset med mig, herrn, mamma, pappa, brorsan och hans flickvän.
Jag har aldrig varit i Istanbul och ser fram emot det som tusan!


Donera Mera!

Imorse lyssnade jag på lite radio tills jag hade vaknat ordentligt och man pratade om donatorer och hur man ska få fler att donera. Exempelvis tyckte en person som ringde in att de som är villiga att donera även ska få gå före i köerna när de själva väl behöver ett nytt organ, om den dagen kommer vill säga. Detta tycker jag är en bra idé - den som inte är villig att ge får ställa sig längst bak i kön och de som ger kommer också att få.

Moster ville gärna donera även om hon sa att "de vill nog inte ha något av mig" men hon kryssade i den där lilla rutan liksom hela vår familj har gjort. Jag är villig att donera dels på grund av att jag inte skulle vilja stå där ensam om jag själv skulle vara i stort behov av ett organ (och därför ska heller inte andra behöva det) och dels för att en frisk kropp är något man ska vara glad över, en frisk kropp är en gåva som inte alla har och om mina friska organ (t.ex en njure) kan hjälpa någon annan som inte är fullt lika frisk så ställer jag gärna upp.

Att donera efter min död är heller inget som jag har något emot att göra - när jag har dött kan de få ta vad de vill, om mina organ duger. Jag behöver dom inte längre utan ger gärna till de som behöver dem mer. Att man inte vill donera efter sin död förstår jag absolut inte - ska man istället begravas med fullt perfekta organ medan det kan bli någon annans död just på grund av att du inte vill donera efter din död? Slöseri på resurser, om man frågar mig.

Det finns även de som föreslår att man ska få betalt för de organ man donerar - detta är, enligt mig, en mindre bra idé. Detta skulle bli något som slår mot de fattiga i samhället och den som har det riktigt skralt kanske inte finner någon annan utväg än att "sälja" en njure. Dock förstår jag dem som ringde in till radioprogrammet och menade att de som donerar får alldeles för lite pengar för exempelvis resor, förlorad arbetstid osv. Att behöva böna och be om några få slantar för att man har åkt fram och tillbaka till sjukhus för tester och dylikt ska vara det sista en donator behöver då det säkerligen kan vara påfrestande nog att dels kanske oroa sig över en allvarligt sjuk familjemedlem (som man har valt att donera till) och dels över de fysiska åthävor som faktiskt kommer som ett paket på posten i samband med de flesta operationer.

Jag tycker med andra ord att man inte ska locka människor till att donera genom att man får stora summor om man gör detta men jag tycker såklart inte att de som donerar och kanske inte har det så fett i plånboken ska behöva att gå på knäna för att få pengar för ex. resor, pengar som man dessutom redan har spenderat.

I alla fall så anser jag att det bör finnas fler donatorer; vi har tur som lever i ett land som Sverige där eftervården är superb och man har stor medicinsk expertis. Vi har en jäklans tur som har en bra sjukvård som kan upprätthålla eller höja vår hälsostatus och varför inte dela med sig till de som är mindre lyckligt lottade?

Vill du donera men har du inte anmält dig än? Klicka här!

Kampen för att få fler organdonatorer måste fortsätta och vi ska inte nöja oss med att det 2008 enbart togs till vara organ från 152 avlidna donatorer. Vi behöver bli fler för att rädda fler! Små steg är också viktiga och därför har jag gjort bilden nedan för att bidra till att försöka få folk att öppna ögonen för donatorbristen i Sverige; spara bilden och klistra in den i din egen blogg eller på någon annan hemsida!

OBS! Om du inte kan kopiera bilden (då mitt kopieringsskydd fungerar beroende på vilken webbläsare du har) så kan du gå in här och kopiera den. Ett tips är också att ni gör bilden till en länk som går till Donationsregistret.

Läs även berättelserna om Gustav som fick ett hjärta, om Marcus som räddade liv eller om Carola som fick en njure av sin man och tänk sedan efter om inte du också är villig att ge?

 


Nu kan hon vila

Nu har min finaste, lilla moster somnat in. Snart fyra år av ständig kamp och stora smärtor har fått sitt slut och hon har fått vila. En liten kropp har förvånat oss alla med att orka så mycket och nu fick den till slut slappna av, sluta ha ont och bara vara.

Även om jag och herrn hade planerat att hälsa på henne igår så kändes det i hjärtat att det faktiskt var dags. Vi kom fram vid ett och hon låg i sängen. Mormor och mamma satt på varsin sida och mormor gjorde plats åt mig så att jag kunde hålla hennes hand. Hon kunde inte prata utan låg och sov med halvöppna ögon. Jag strök henne över håret, på kinden och strök lätt över hennes arm. Jag kittlade hennes ben och höll hennes hand i de följande timmarna och jag tror aldrig att jag har spenderat någon tid i mitt liv på ett så värdefullt sätt.

Hon var fin där hon låg. Hon var blek i hyn men på ett klädsamt sätt och undersköterskorna hade kammat hennes hår på morgonen. Herrn tog med mormor hem till henne så att hon fick borsta tänderna och byta kläder och under tiden satt jag och mamma vid hennes sida, pussade på henne och talade minnen med henne. Jag berättade om den där gången då vi åkte skridskor och hon inte kunde annat än att åka bakåt (men det gjorde hon med bravur), när vi badade på Cypern och kikade på fiskar och när jag sov över hos henne och tittade på filmer som jag aldrig fick se på hemma. Vi sjöng sånger för henne - nynnade dem i hennes öra eller sjöng så att hela avdelningen måste ha hört. Vi sjöng Sov du lilla videung och Jag vill ha en egen måne, vi sjöng Rolling Stones, vi sjöng Anthony & The Johnsons, vi sjöng Timbuktu. Vi sjöng så vi grät och vi sjöng så att vi skrattade.

Mamma sa också att moster blev annorlunda när jag och herrn kom. Hon verkade höra våra röster - om hon visste att det var vi eller reagerade på omväxlingen vet vi inte men hon blev annorlunda. Hon smålog ibland, blundade när jag pussade henne på pannan och kinderna och klämde då och då min hand med sin.

Vi skulle egentligen ha åkt till mina svärföräldrar för att äta mat men jag valde att stanna kvar hos moster medan herrn åkte iväg. Jag och mamma sa att vi var där hos henne, att hon inte behövde vara rädd, att hon kunde somna nu. Vi skämtade med varandra och grät då och då och allt var väldigt fint. Moster andades tungt och ibland så var det långt mellan andetagen. Efter nästan fem timmar åkte jag och herrn. Det var svårt att lämna - jag pussade henne en massa gånger, viskade i hennes öra att jag älskar henne, att hon är det bästa jag vet, att hon är det finaste jag vet, att hon är min bästa vän och att jag tackade för idag.

Jag valde att säga att jag tackade för idag och inte att jag tackade för allt och det för att jag, om hon hörde oss, inte ville få henne att tro att det var slutet utan att hon kunde somna in lugnt och fint utan att vara rädd. Och det är faktiskt något jag har insett under mosters sjukdomstid - att det sista man ska behöva vara är att vara rädd. Vi har annars alltid sagt att det sista man ska behöva är att ha ont men samtidigt, om man har ont och inte är rädd så har man kontroll men om man har ont och är rädd så förlorar man kontrollen och det är så mycket värre än själva smärtan. Så huvudsaken är att man inte är rädd; att man inte är orolig utan kan känna sig lugn och ta det hela med ro.

Imorse ringde så mamma och berättade att moster, min finaste lilla moster, hade somnat in klockan fyra på natten. Allt hade gått lugnt till och mormor hade varit vid hennes sida. Hon hade fått en spruta smärtstillande (hon fick det varannan timme) och sköterskan hade suttit kvar. Mosters andning hade blivit lite tyngre och så plötsligt hade hon dragit sitt sista andetag. Hon hade inte haft ont, inte varit rädd och allt hade varit lugnt och fint.

Mamma hade åkt dit på morgonen med mosters favoritklänning (den svarta med en liten polokrage) och hennes svart-vita leggings som hon inte kunnat använda tillsammans med alla slangar. Nu äntligen fick hon använda dem och mamma var med då de bytte om och gjorde henne fin (om man nu kan bli så mycket finare än vad min mostris redan var). Mamma hade även tagit med kort på mosters hund Doglas och hon la dem i hennes händer. Sedan kom min mosters barndomsvän med blåsippor som hon hade plockat och dem lades bredvid. Moster hade den blå filten över benen (hon har alltid haft den filten) och mamma valde ut en ljusstake som hon skulle ha tyckt varit fin och sköterskorna tände ett ljus. Mamma valde även ut en stor, fin glasängel som man ställde bredvid ljuset. Moster såg lugn och avslappnad ut och på fönsterblecken satt en koltrast - mamma viskade till moster att det kanske var morfar som satt och väntade och sedan pussade mamma, mormor och barndomsvännen henne hejdå för en tid.

Dagen har varit svår men också fin. Jag har varit ledsen men samtidigt väldigt glad för mosters skull - att hon nu äntligen får vila, att hon slipper alla slangar och påsar och bara kan vara fri. Att hon kan vara den friska moster som jag vill minnas henne som. Förut när jag gick ut på balkongen hade mina nya växter börjat att blomma och mamma hälsade att vitsipporna, just idag, hade slagit ut där hemma och jag kan inte annat än tänka att det är moster som ger oss en riktig vår.

Tack min fina, fina, fina moster. Tack för alla dagar jag har fått med dig. Tack för de tjugo år som du har varit min bästa vän och min andra mamma. Tack för alla kvällar som jag sovit över hos dig. Tack för alla kramar och pussar och allt skratt och gråt. Tack för att du har gjort mig till den jag är och tack för att jag har fått vara en del av ditt liv. Du är den starkaste jag vet.

Grilla och slabba - typiskt manligt

Jaha. Bläddrar igenom Aftonbladets nätbilaga och kikar efter något intressant eller bara något att fördriva tiden med. Det är kläder, diktatorer, viner, resemål, politiker och... grillning. Rubriken säger Tjejer, dags att greppa grilltången! och jag tänker att jaja, det där kan väl vara intressant att läsa. Artikeln är rätt så mainstream, rätt innehållsfattig och relativt tråkig. Man uppmuntrar kvinnor att ta över grillningen - claima sitt utrymme även i den grillosande trädgården. Och ja, det låter ju jättebra. Men jag blir irriterad. Jag vet egentligen inte varför men artikeln känns hafsigt ihopsläng och jag kan se framför mig hur Aftonbladets redaktion har kastat ut uppdrag på konferensbordet och sagt att "och så kan väl nån göra en artikel som är lite sådär geeeenus också".

Dels så skrivs det om att det är Fredde i Solsidan, och inte hans fru, som är den som grillar och att den där tanken om att det är män som ska grilla har blivit så "allmänt accepterad att den är självklar i Solsidan". Och jag undrar om skribenten har sett Solsidan för inte fasiken är det en blodigt allvarlig serie som omedvetet visar stereotypa förortsfamiljer. Enligt mig så är Fredde & Mickan i Solsidan ett sätt att ironisera över de självklara könsrollerna. Som jag ser det så är det ett medvetet val att Fredde ständigt är i en fyrtioårskris och ska köpa nya, fräsiga grejer för att visa att han är man enough medan Mickan är "jättekvinnlig" med fixad frisyr, noggrannt sminkat ansikte, dyra smycken och feminina klänningar. Det är uttänkt. Man ska skratta lika mycket åt deras fabricerade könsroller som man ska skratta åt att Ove äter en baguette med bebisbajs på.


Vidare skrivs det att "många matintresserade män skryter ofta om sin surdeg, vinäger eller sitt kaffe". Lite som att matintresserade män är fel, att de inte ska skryta. Och lite som att matintresserade kvinnor absolut inte gör detsamma och inte alls kan tänka sig att visa upp de där surdegsbullarna för vem som än vill se. Nej, matintresserade män skryter medan matintresserade kvinnor tydligen sitter tysta.

"De är intresserade av avancerade maskiner och köper riskokare och elektriska köksvågar. Det är deras sätt att hitta sin plats och få känna sig viktiga i familjen och hemmet" menar en trendexpert. Och det låter återigen lite som att männens sätt att intressera sig för mat och matlagning blir lite fel - att de köper "fåniga saker" som är helt onödiga medan kvinnor bannemig vet exakt vad som behövs i köket (jag kan t.ex. påstå att jag inte alls vet vad som är bra att ha i köksskåpen). Och när jag läser det där så får jag en bild i huvudet av hur en fru, i klassiskt Al- Bundy-fjanteri-såpa-manér står och tittar på sin man när han kommer hem med kökselektronik och hur hon skakar i huvudet, ler och tänker att "typiskt, men jaja, det är väl lilla bubbens sätt att få känna sig viktig i familjen". Hela påståendet blir barnsligt. Som att alla män inte bara köper utan dessutom är intresserade av kökselektronik och att kvinnor absolut inte kan komma hem med en mixerstav, en microvågsugn eller varför inte en monstergrill. 

Längre ned i artikeln skriver man om män som ger ut kokböcker och att dessa dryper av manlighet. Man nämner Per Morberg och en expert säger att "maskulina män som släpper grillböcker tilltalar en helt ny publik. De visar andra män att det genom stora skärbrädor och yviga slabbiga gester är helt okej att vara man i köket, men främst vid grillen". Dels så verkar experten ha en lite skev syn på manlighet då hon alltså menar att det är genom stora skärbrädor och yviga, slabbiga gester som man visar sin manlighet i köket. Inte fan brukar de män jag känner stå och vara "slabbiga" i köket när de lagar mat och när de väl råkar vara det (när de kanske ska steka den där fläskfilén som är lite klibbig) så tror jag knappast att testosteronet pumpar på dem. Att sedan degradera mäns beteende med ord som "yviga" och "slabbiga" blir ju bara pinsamt. Som att alla män i köket går tillbaka till grottstadiet och sliter och "slabbar" med köttet och att kvinnor, om de ska skära upp en köttbit, står och skriker och piper över att det är för "slabbigt". (För övrigt så kikade jag på någon av SVT's kanaler här om dagen då Morberg var gäst och han berättade om att han önskar att göra en bok med enbart vegetariska rätter då han är trött på det där med jakt och grillning).


Sedan återkommer den där trendexperten som pratade om att män bara köper hem riskokare och påstår att "grillningen är som kvinnors handväskor, ett sätt för män att skryta för vännerna och visa sin sociala status". Jag kan inte låta bli att känna att samtidigt som artikeln uppmanar till att kvinnor och män alltså ska kunna gå över könsrollsgränserna och göra något som är könskodat som typiskt "manligt" eller "kvinnligt" så är artikeln ändå fylld av förutfattade meningar om könen, av unkna tankar om vad som faktiskt är kvinnligt och manligt. Det känns som att artikeln samtidigt som den rekommenderar kvinnor att grilla och män att ta hand om något annat i köket även påminner om att "men det är såhär du ska vara när du har grillat färdigt - då ska du jämföra handväska med din väninna". Du kan ju gärna grilla en liten stund men sen måste du kompensera genom att vara lite extra kvinnlig. Ungefär.

"Genom smicker kommer du långt. Säg ”Du som grillar så bra, kan du lära mig”" menar Alexandra Zazzi i slutet av artikeln. Vad jag tycker om att kvinnan alltså ska smickra mannen för att "få" grilla behöver jag väl inte ens kommentera. Själv är det för övrigt alltid jag som tar hand om grillningen. Varför? För att jag är bäst på det, såklart.

Och nu vet jag varför jag inte
gillade artikeln...

 


Du är min idol, kära skrutta

Igår var det stiltje här på bloggen. Moster har blivit sämre. Sjuksköterskorna hade talat med mamma om att de trodde att moster inte skulle överleva natten. Jag hade kontinuerlig kontakt med mamma via telefon hela dagen och hörde hur allt gick.

Försämringen började redan tidigare i veckan. Hon har kunnat gå till toaletten själv men plötsligt så ville inte benen. Hon har kunnat sitta upp i sängen men mot slutet av veckan orkade hon inte. Iförrgår så var mamma och mormor vid hennes sida hela dagen (liksom igår och idag) och då sa hon att hon tycker att det räcker nu, att hon inte vill leva mer. Igår låg hon och sov hela dagen - orkade inte prata eller titta upp utan låg och sov en stilla slummer i sängen medan mamma och mormor satt och höll hennes händer och pratade med henne och varandra. Mot kvällen kom även hennes barndomsvän. Hon kom runt åtta och bytte av mamma som åkte hem för att sova. Mormor skulle sova över och man hade ställt in en säng åt henne. Barndomsvännen skulle vara där till klockan ett på natten men valde att sova över till idag, skavföttes med mormor. Hon åkte hem klockan sex på morgonen och då kom mamma och höll moster och mormor sällskap.

Jag talade med mamma förut och just då hade hon spenderat morgonens första timmar med att ligga och hålla om moster i sängen samtidigt som hon sjöng Sov du lilla videung. Moster har inte orken att prata längre nu utan ligger och sover alternativt tittar upp i halvvaket tillstånd. Mamma vet inte om hon hör vad man säger men jag sa att man kan anta det - hellre att anta att hon hör och prata med henne än att det visar sig att hon hör och man istället sitter tyst. Hon ska veta att det alltid finns någon vid hennes sida.

Idag ska jag och herrn dit och hälsa på och jag är övertygad om att det är sista gången jag ser henne. Och eftersom hon inte orkar eller kan prata så vet jag att sist vi talade i telefon var sista gången som jag hörde hennes röst. Det känns skrämmande. Jag vill att hon alltid finns där vid min sida, jag vill alltid ha henne nära så att jag kan krama henne, skratta med henne och prata med henne. Men så kommer det inte att bli. Hennes hjärta bankar hårt och jobbar för att hålla de sista krafterna vid liv men snart så är även den sista reserven slut och hon kommer att somna in. Kanske blir det idag, kanske blir det inatt, kanske blir det innan jag och herrn hinner dit.

Huvudsaken är dock att hon och jag vet att vi tänker på varandra, att vi alltid har stått bredvid varandra i vått och torrt och delat hemligheter tillsammans. Hon vet att jag älskar henne och jag vet att hon älskar mig. Nu är det dags för henne att somna in efter tre år av hård kamp mot cancern - tre år av skratt och gråt, postiva besked och mindre positiva. Tre år av förenade krafter inom familjen och från vänner för att ge henne en så bra tid som möjligt. Och jag vet att hon är nöjd med den tid som hon har kämpat sig till. Hon sa att hon ville se våren komma förra året då hon blev diagnostiserad med terminal cancer och hon fick se den komma med knoppar, fjärilar och fågelsång. Ingen, allra minst läkarna, kunde ana att hon skulle få se även den här våren komma med allt vad den har att erbjuda. Och precis som att våren äntrar scenen så drar moster snart för sin ridå och tackar publiken för den här tiden. Och jag kan inte annat än tänka att nu får hon vila, nu får hon slippa ha ont, nu får hon slippa cancerjäveln, nu får hon slippa tester, mediciner, kanyler och slangar. Nu blir hon fri.

We could steal time
Just for one day
We can be heroes
For ever and ever
What d'you say?

Anton Kristiansson - Lilla London


N u  s k a  j a g  f u n d e r a  ö v e r  l i v e t
och lyssna på herrn som snusar ifrån sovrummet.
Och bjuda på lite Lilla London också.
Sommarklänningar

När jag och L gick på stan tidigare idag så såg jag blommor och spetsar och skira tyger så långt ögat nådde. Sommarkänslorna kommer över en och här bjuder jag därför på mina sommarfavoriter (för tillfället). Rimlig prisklass också för jag tänker bannemig inte proklamera för Chanel och annan dyr skit.


Bra spammat!

Hm. Jag som har varit borta ifrån bloggvärlden ett x antal månader (nja, snarare två år?) har för ett tag sedan insett att spam-/reklamkommentarer inte bara är patetiska avtryck i stil med "åh, vad fin din blogg är - kolla in min också!" eller "det håller jag med om - kika in på min blogg om du vill" utan även kommentarer som verkar vara helt i sin ordning. Jag fick för några dagar sedan en kommentar som löd ungefär "oj, snygg stil du har - vi ska renovera om vårt badrum också och letar just nu efter snygg inredning". Jaha, tänkte jag - bäst man svarar på den kommentaren. Jag klickade mig därför in på hemsidan som var länkad i kommentatorns namn och kom plötsligt in på en sida som sålde badrumsinredning. Samma sida har ploppat upp i fler kommentarer - ingen kommentar den andra lik (förutom att dom gällde ämnet badrum).

Samtidigt som jag hatar spam och alla slags kommentarer som försöker göra medveten reklam för en blogg eller vad det nu kan vara så måste jag ge de som har badrumsspammat min blogg en klapp på axeln. Inte fasiken tog jag kommentarerna som ett spam - jag trodde absolut att det var en helt vanlig, bloggläsande person som tog sig tid att kommentera min blogg. Och på ett sätt så är det ju så också. Visst, personen som kommenterade var kanske inte någon intresserad bloggläsare utan arbetar snarare för hemsidan ifråga och hade antagligen bara googlat badrum tillsammans med blogg. Men att ändå ta sig tid att knåpa ihop en alldeles individuell spamtext är imponerande. Om jag skulle spamma skulle jag bara köra copy/paste - så lat är jag. Så ja, grattis och tummen upp till dig, du spammande badrumsfantast - jag svalde betet. Dock inte såpass att jag klickade mig vidare på sidan som länkades och beställde hem ett badkar med lejontassar men visst, lite lurad blev jag.Obs! Alla spammare där ute.
Detta inlägg gör det inte fritt
fram för er att spamma loss.

 


Shoppingfredag med sällskap

Jahapp. Vad har man gjort idag då? Jo, jag duschade imorse. Hatar att duscha på morgonen. Håret blir flygigt och boppar mest runt som ett litet flor uppe på skallen. Duschade oavsett - jag var för trött för att duscha igår och luktade för unket för att inte duscha idag då jag skulle ut på stan med L. Hoppade därför in i duschen, kletade på mig lite smink och tog bussen in till stan.

Jag & L stretade runt i butiker bland glada Färjestad-fans som väntade på guldfesten på torget (vissa verkade vänta redan klockan två trots att festen började vid fem...). Jag lyckades inhandla ett vanligt svart linne på Vero Moda, en grå magtröja (modell oversize) på Monki, ett par svarta tygskor på... ja, det minns jag inte... samt en liten ugglering på Special Me som nyss har öppnat butik i Karlstad. Mumma vilka fina smycken det fanns där - här kommer några exempel.

Nu när jag har kommit hem (skippade att fira Färjestad då jag inte är någon hockey-fantast) så spenderade jag lite tid med att betala räkningar. Mestadels herrns (enbart en räkning till mig). Det är tur att han har mig ibland må jag säga. Såhär mitt i månaden då han har ganska lite pengar kvar från den tjugofemte så rycker jag in och betalar pockande räkningar som mestadels rör herrns tre bilar. Tre behöver han inte. En räcker tycker jag...

Hur som helst är räkningarna betalda och imorgon ska jag och herrn iväg till min bror och hans flickväns nyinköpta hus och titta på när de sliter i gamla korkmattor och spacklar väggar. Jag hoppas på en kaffekopp. Med kaffe i... Hah. Jag är allt bra rolig. På söndagen ska vi sedan uppåt i landet och hälsa på moster som nu har flyttats till en form av hospice. Hon trivs och det är huvudsaken.

Nu kom herrn hem så nu blir det
soffläge för hela slanten!

Hotell Flora

Snart (eller ja, snart och snart... i juni) så är det dags för min kära mors disputation då hon går upp en nivå och blir doktor och då ska det firas. Dagen till ära så ska vi därför bo på hotell då både jag och herrn, min bror och hans flickvän och mamma och pappa inte får plats i mammas lilla Göteborgs-etta. Jag och herrn ska därför bo två nätter på Hotell Flora i Göteborg. Åh, bo på hotell! Åh, hotellfrukost! Jag längtar!


Socionomexamen kanske skulle sitta fint

Jaha. Ledig dag och jag och herrn har varit på Ikea och införskaffat en ny lampa till vardagsrummet. Blir förhoppningsvis bra - i värsta fall så ser den ut som en kudde i taket men med tanke på priset så tar jag den risken.

I övrigt så har jag nu sökt program inför höstterminen på Studera, nästsista anmälningsdagen. Dock är jag knappast ensam. Systemet brukar alltid haverera den femtonde och sista anmälningsdagen brukar därför flyttas fram till den sextonde - allt enbart för att många är ute i sista minuten. Jag satsade i alla fall på att söka till socionom i första hand och vård- och stödsamordnare som mitt andra val. Som tredje val slängde jag in en sociologi-kurs ifall att jag inte kommer in på de föregående (dock skulle jag bli förvånad om jag inte kommer in - jag har relativt bra gymnasiebetyg, ett hyfsat resultat från högskoleprovet och dessutom är intagningspoängen inte superhöga).

Jaja, nu är det sökt i alla fall
och nu är det bara att vänta till
slutet på sommaren.

Tråkigt inlägg kräver tråkig rubrik

Sitter och knåpar ihop ett litet blogginlägg om HIV och det faktum att homosexuella män ska ha vissa restriktioner när det kommer till att ge blod. Dock får ni hålla er till tåls då den ska ligga på is en liten stund för nu ska jag städa lite. Vädret tillåter städning idag - ingen sol, bara mulet och rått - och om man nu har kommit in i något slags städ-flow så är det lika bra att utnyttja det. Idag har jag hittills hunnit att stordiska (om det vore mer miljövänligt och billigare skulle jag helt klart bara använda plastbestick och papperstallrikar) och ska nu övergå till att finbädda och skrapa av den där sista biten potatis från gratängformen i diskvattnet (som borde vara kallt vid det här laget).

Sedan tittar för övrigt min kära mor in en sväng med presenter från Göteborg (hon arbetar där). Bolagret hade tydligen stor utförsäljning.

Hm. Jag känner att detta måste klassas som ett av mina
mest innehållsfattiga inlägg... hittills. 

Välkommen!

Inte nog med att jag vill fixa till badrummet - jag vill också snygga till hallen. Hallen är, enligt mig, det rum som man verkligen kan lägga lite extra krut på. Den där dyra tapeten som man tittade på när man skulle tapetsera om sovrummet kanske inte blir så dyr om man väljer att sätta den i hallen istället? Man kanske inte orkar måla om parketten i vardagsrummet - men om man målar golvet i hallen så går det antagligen åt mindre färg och dessutom mindre tid. Hallen är en plats där man kan sväva ut när det kommer till golv, väggar och tak. Det man inte kan kosta på i möbelväg (i vår hall skulle man t.ex. inte få plats med någon fin öronlappsfåtölj) kan man helt klart kosta på vad gäller den snygga väggfärgen eller de där fräsiga spotlightsen.


Helvetes jävla antivirusskit...

Jag är väl ganska mån om min dator - eller ja, inte om utsidan men om innehållet. Inga virus här inte, tänkte jag och laddade för ett tag sedan ned Avast! Jättebra. Man fick ha det gratis i tre månader och sedan skulle man uppdatera och så fortsatte det så i all evighet helt gratis. Trodde jag.

Igår kväll varnade datorn med stora röda bokstäver att hej, du, kolla, det är bara två dagar kvar av din Avast!-licens. Jaja, tänkte jag och herrn försökte gå in på Facebook. En trojan stoppad. Två trojaner stoppade. Jag försökte gå in på min studentsida. Fem trojaner stoppade. Avast! blockade varenda sida man försökte gå in på på grund av att det tydligen var trojaner hit och andra potentiella hot dit. Det enda man kunde gå in på var Google och sidan där man kunde ladda ned mer Avast! så jag tänkte att nu får man väl ta och uppdatera. Försökte uppdatera men inget hände. Försökte till och med att registrera mig men inget hände. Valde därefter att ladda ned den nyaste versionen av Avast! men då var ett led i nedladdningsprocessen att en internetsida skulle öppnas och då blockerade Avast! direkt. Trojan! Trojan!

För att göra en relativt kort historia kortare kan man helt enkelt säga att det tog lång tid innan vi kunde avinstallera Avast!-skiten men att vi nu har laddat ned Nortons gratis-skydd. Funkar okej så länge. Vi får se vad som händer två dagar innan den licensen ska gå ut.


Påsken nalkas

Snart är det påsk - en högtid som för mig, rent religionsmässigt, inte betyder ett dugg och som för min mage enbart betyder smärta (ägg ger mig magknip). Men som det inredningsfreak jag är så är det också en tid på året då man kan pynta hemmet med diverse saker som för tankarna till påsken men som främst gör mig på vårhumör. Lite inspiration är alltid på sin plats.


Blommigt är könsneutralt och cammo är för alla!

När jag stod i köket i morse (nja, kanske för en timme sedan) så kom det en sån där knoddig bebisgrupp som var på väg mot nya äventyr (denna dag i form av bibliotekets fasad). Jag kikade lite grann. Och i stort sett alla hade rosa kläder. Med alla menar jag alla flickor. De flickor som hade hunnit odla lite längre hår hade flätor och de som inte hade så mycket hår hade i alla fall en rosa mössa. Längst fram gick två svartklädda pojkar med varsin pinne och längst bak gick en kille med camouflagejacka och matchande byxor. Resten däremellan var ett inferno av rosa och ljust lila. Och då tänkte jag att vafan, vad tråkigt det blev nu. För hur kul är det att könsrollerna blir så tydliga dels så tidigt på morgonen (innan man ens har fått igång hjärnan ordentligt) och dels i form av små barns kläder. Som man brukar säga; barnen är vår framtid och vår framtid kommer, om man kikar på just den här bebisgruppen, att bestå att killar som klär sig "killigt" och tjejer som klär sig "tjejigt".

Sure thing, jag är inte emot att flickor ska kunna ha rosa kläder eller att killar ska ha militärgrönt om de nu vill det - det är grejen att det inte ifrågasätts, att det per automatik är rosa som är en "tjejfärg" och mörka färger som är typiskt "pojkaktiga". Jag är för att tjejer ska kunna ha svarta kläder likväl som de ska kunna ha rosa och att killar ska kunna ha en blommig tröja likväl som de ska kunna ha byxor med döskallar på. Och det ska inte spela någon roll.


Vi gick ut och sedan gick vi hem

Oj, nästan tre dygn sen senaste uppdateringen! Beror på allmän trötthet och en liten gnutta upptagenhhet. I lördags var det nämligen pokerkväll och dessutom superfint väder hela dagen. Jag satt och njöt på balkongen och solen gassade som att det var sommar. Att toppa det med ett vinglas var heller inga problem så där satt jag och stekte och blev alkoholpåverkad. Jag och herrn tog sedan bussen in till stan, ytterligare en buss ut ur stan (fast åt det andra hållet) och sedan var vi framme hos herrns arbetskamrat + flickvän. Där fanns även två andra arbetskamrater och ytterligare en flickvän (som faktiskt gick genusvetenskap med mig ett litet tag) och pokerspelandet var igång. Jag var dock den enda tjejen som spelade och därmed den enda tjejen som vann. Jag spöade fyra fullvuxna, pokervana män och håvade in potten som sedan betalade taxin hem från stan.

Igår vaknade jag med en relativt lindrig baksmälla (jag tycker på något märkligt vis att ju äldre man blir desto sämre blir man dagen efter, oavsett vad eller hur mycket man dricker) som ändå höll mig i soffläge hela dagen. Jag insåg även att det var första gången jag var ute sedan vi flyttade till lägenheten. Man har alltid något att göra på helgerna som prioriteras före att dricka sig lite lullig; man ska skruva, måla, kolla på nya möbler (som man till slut ändå inte köper), köpa växter och ja, sen så kan slappande också gå före att dricka. Men denna helg hände det alltså - jag gick ut! Trudelutt vad roligt.

Idag ska jag först och främst dricka kaffe på balkongen och njuta av ett halvdisigt centrum och sedan ska jag... ja, jag vetefasiken. Jag skulle gärna vilja ta en tur till Plantagen och köpa ytterligare två buskar men vi får se hur det blir med den saken!

Observera

M o r r n ,  m o r r n !

Solen skiner och de nya plantorna på balkongen stormtrivs! Och jag sitter vid datorn. När jag skulle vika upp skärmen så hände dessutom en olycka (lite som för att straffa mig för att jag har valt att sitta inne) - jag hade just fyllt på en flaska med vatten och när jag skulle slå på datorn så petade jag till flaskan så att den åkte i golvet och vattnet bubblade ut på parketten. Då blev jag lite smått irriterad. En sådan sak som man inte vill ska hända på morgonen när man är nyvaken och lite förvirrad. Jaja. Upptorkat och torrt är det nu i alla fall.

För övrigt har jag kollat lite på de nya arbetsuppgifterna inför slutspurten i genusvetenskapen (det är trots allt bara två månader kvar nu!) och en av dem verkar något så otroligt rolig och intressant! Vi ska nämligen göra en så kallad observationsuppgift; vi ska välja ut en passande miljö (t.ex. ett torg eller ett café), sedan ska vi befinna oss i den här miljön i 30-60 minuter och observera allt som sker. Vi ska skriva ned vad det rör sig för folk där vi är, hur de ser ut, hur de går, hur de pratar och vad de pratar om. Man ska, under observationens gång, inte använda sig av sina egna, förutfattade meningar utan förklara människornas sätt och utseende så "rent" som möjligt. Vi ska också dokumentera känsel-, doft- och smakintryck samt hur miljön vi befinner oss i ser ut (ex. hur caféet är inrett). Vi ska sedan analysera vår observation utefter en teori som vi själva har valt och påvisa hur kön kommer till uttryck och konstrueras i vårt observationsmaterial. Sedan ska vi såklart göra de vanliga sakerna; reflektera över hur vi tycker att vårt arbete har fortlöpt, färdigställa arbetet utefter en given mall samt diskutera vårt arbete tillsammans med klassen.

Jag är skittaggad och funderar över var jag ska sätta mig ned med papper och penna och titta! Kanske balkongen (ifrån min balkong ser man en massa folk och hör dessutom vad de säger), bussen (fast där är det i och för sig rätt tyst de flesta dagarna), puben, pokerkvällen... Ja, det finns en uppsjö av miljöer att välja och jag vill slänga mig ut direkt! 


Vilken pärla ska man välja?

Ih! Sitter och tittar på olika sommarresmål i Sverige och blir helt tagen av hur många vackra platser det finns. Om vi ska resa iväg till sommaren skulle jag gärna vilja spendera en vecka på västkusten och funderar därför på endera Lysekil, Kosteröarna eller Uddevalla. Uddevalla låter kanske inte så roligt men jag minns väl när jag och några vänner från gymnasiet åkte dit och bodde på en helt egen ö - otroligt härligt, perfekt väder och dessutom fick vi se hästsläppet med tanke på att vi var där relativt tidigt på sommaren. Mumma!

Men sedan så blir jag sådär jag-vill-jag-vill-jag-vill-aktig och vill bestämt ta mig en tripp till Köpenhamn, en av de finaste städerna i Europa! Jag har semestrat där flera gånger och slås alltid av hur härliga miljöer och människor som man kan upptäcka hos grannen i sydväst.

Om man nu ska kolla på priserna (för det där med pengar är trots allt viktigt varesig man vill det eller ej) så kostar ett dubbelrum på Sydkoster drygt 1 500 kronor/natt medan en natt i Lysekil kostar en hundring mindre. I Uddevalla kan man bo på ett relativt fint hotell för 690 riksdaler per natt (och då ingår frukost) och i Köpenhamn är det billigaste alternativet av dem alla en hotellnatt för runt 800 kronor. Åh, vad jag vill!


Sommarplaner

Fram emot kvällen igår borrade jag loss lite i köksskåpen igen och gick sedan vidare till att sätta upp lamporna i hallen som har legat orörda i sina förpackningar i en dryg månad. Är mycket nöjd med resultatet och kom ett steg närmare mitt mål att inte stå och darra som ett asplöv på byggstegen (vilket alltså innebär att jag inte är mer än en halv meter ovanför golvet).

Jaja. Idag har det varit otroligt fint väder och jag och herrn åkte därför till Plantagen. Köpte några marktäckare och en kruka tete a tete så nu är det lite finare på balkongen. Men än är det inte klart! Inspirerade av det fina vädret ska jag och herrn dessutom kika på några fina resmål som vi kan åka till när han har semester (vilket dock inte är förrän i augusti). Vi ska inte åka utomlands utan vi ska kolla in några fina ställen i Sverige och kanske bila runt lite i sommarlandskap. Någon som har ett bra tips? Vi funderar, som inför varje sommar, på att åka till Gotland.

För övrigt så har jag idag lämnat in mitt arbete om kvinnohistoria, queer och annat intressant. Känns skönt att det är gjort och att man nu kan börja på något nytt!

Hon kan också massmörda

Som varje dag så kikade jag imorse igenom Aftonbladets senaste nyheter och snubblar då över en artikel angående en människa som har seriemördat hejvilt i USA. Fine, det händer då och då (som tur är inte alldeles för ofta och väldigt sällan här i Sverige) så jag blev inte så chockad. Det var mest rubriken som jag blev lite förvirrad över.


Ser ni något speciellt? Nja, det gjorde inte jag heller först. Jaha, en snubbe som går runt och mördar. Men nehej, de har ingen misstänkt än nej. Men hur vet de att det är en man då? Så jag klickade upp artikeln och kikade om det nämndes något om att de hade hittat DNA på platsen eller något liknande som talade för att det var en man som var förövaren men nej, inget sades om några spår som kunde härleda brottet till en man. Så varför skriver då Aftonbladet att "han" begraver alla sina offer. Varför inte "hon" lika gärna?

Antar man bara att det är en man för att det är kvinnor som har blivit dödade eller för att det är ett sådant bestialiskt och grovt brott? Och varför skulle inte en kvinna kunna seriemörda kvinnor och varför skulle inte en kvinna kunna utföra något så grymt? Och så kommer man på varför det står att "han" har dödat kvinnor - jo, för att man generaliserar, man låter föreställningarna om könen komma upp till ytan och man antar att det är en man som har dödat kvinnorna just för att män framstår som mer våldsamma och mer benägna att begå brott.

Jo, visst, män begår fler brott än kvinnor (i alla fall på pappret) och om man tittar på BRÅ's senaste rapport angående personer misstänkta för brott år 2010 så är män en övervägande majoritet (drygt 100 000 misstänkta män gent emot drygt 25 000 kvinnor). Statistik som denna kan få allmänheten att dra slutsatsen att om män begår eller misstänks för så många fler brott än kvinnor så är alla män mer aggressiva än kvinnor och alla män är också potentiellt farliga.

Det är dock märkligt att man inte tänker på samma sätt när 2010 års statistik vad gäller personer utsatta för brott (som har anmälts) visar att av andelen anmälda brott så är det främst män som har blivit utsatta. Då är det ingen som tänker att "oj, män är verkligen en utsatt grupp vad gäller brott". Men det är inte heller så konstigt. Dels så kan man se statistiken på så sätt att män utsätts för fler brott än kvinnor men man kan också tolka statistiken som så att män anmäler fler brott. Kvinnor kan alltså utsättas för betydligt fler brott men de anmäler det inte i lika stor utsträckning. Dessutom så tror jag att det finns en undermedveten tanke om att de kvinnor som har utsatts för brott har blivit exempelvis misshandlade av män och de män som anmäler brott har blivit utsatta av män.Massmörderskorna Aileen Wuornos och Belle Gunness


Man tänker inte på kvinnor som potentiella gärningsmän och visst är väl det synd? Visst säger väl det oss att vi inte lever i ett samhälle där man ser på kvinnor och män som lika (föga chockerande)? För lika behöver inte alltid vara positivt - man ska ses som lika "dåliga" likväl som man ska ses som lika "bra". Kvinnor ska antas vara lika "bra" som män på att snickra som de ska antas vara lika "dåliga" som män när det kommer till exempelvis brottslighet.

Och det är kanske just därför; för att vi inte ses som tillräckligt "lika" än
som Aftonbladet väljer att rubriksätta med ordet "han" istället för "han/hon"?

Väggplattor - platt fall?

Jag försökte att sätta mig ned med mitt arbete om kvinnohistoria m.m igår men nej, det tog emot. Så därför tog jag fram borren och borrade i skåpsluckorna i köket. Min brist på skrivarlust resulterade därmed i att jag borrade upp fyra nya handtag till luckorna. Blev betydligt snyggare än de gamla guldfärgade handtagen som satt där innan. Nu är det bara elva handtag kvar att byta.

Apropå köket så är jag minst lika sugen på att renovera det som jag är på att bryta sönder (och förhoppningsvis snygga till) badrummet. Dels så är det kaklet (beiga plattor med blommor på...), sedan så är det kökslådorna (personen som bodde här innan tyckte visst att lådfronter kan göras i masonitskivor som man bara slabbar lite vit färg på), sedan så är det sockeln (som är mörkbrun) och sedan så är det köksfläkten (stor sjuttiotalsfläkt som säkerligen suger magnifikt men som knappast är en fröjd för ögat).

Jag har på kakelfronten funderat på om väggplattor från Ikea skulle kunna passa bra. Jag har ingen erfarenhet av dem själv men de ser ju onekligen helt okej ut. Och det borde vara lätt att sätta upp dem på en dag. Eller?


Panikartat tillstånd i I-landet

Klonk! Och så trillade posten ned framför ytterdörren. Till min fasa så såg jag att vi hade fått ett brev ifrån Kronofogden. Fy tusan. Vi har aldrig fått det innan, jag och herrn, och jag blev kallsvettig på en gång. Dessutom var det inte en pytteliten summa som herrn skulle betala (för som tur var så var brevet inte utställt på mig). Jag ringde honom direkt och meddelade den hemska nyheten (på mig lät det nog som att det var jordens undergång på G) och han fick ringa Kronis (jag tänker härmed kalla denna instutition för något gulligt för att inte mitt hjärta ska börja ångestpicka) på stört. Under tiden som jag väntade på att han skulle ringa tillbaka så försökte jag hitta på något att göra men nej, jag satt och ruvade vid telefonen istället. Och så ringde han. Det var tydligen bara några gamla bilförsäkringar som hade legat och tickat iväg (varför vi inte har fått något brev om detta är fortfarande ett mysterium) och vi gissar att det hade gått till Kronofogden på grund av att vi adressändrat och företaget i fråga inte blivit upplyst om detta. Slutet gott, allting gott med andra ord.

Jag blir barnsligt nervig när det kommer till pengar som inte har betalts eller liknande (jag blir ju nästan skärrad om jag ser att en räkning ska betalas nästkommande dag). Jag får nästintill hjärtflimmer bara jag kollar på Lyxfällan. Kanske på grund av att jag alltid har haft en god koll på min ekonomi och har sparat och kategoriserat alla räkningar sedan flera år tillbaka. Tänk om jag skulle komma i samma situation som de som är med i Lyxfällan? Jag skulle sprängas av ångest. Och det är nog så de känner också och till slut orkar man väl inte oroa sig, få magsår eller känna sig värdelös så då blundar man för det och gömmer påminnelsebrev i brödkorgen.

Jag vet de som påstår att "åh nej, jag skulle då aldrig kunna komma med i det där programmet - vilka jävla idioter". Men när man tänker efter - det krävs inte så mycket för att det ska bli tjall med ekonomin. Det räcker med att du måste betala tillbaka ett x antal tusen på skatten, har en relativt skral lön och kanske inte har satt upp någon buffert för oförutsedda utgifter. Då hamnar du i den där onda cirkeln med att du tar ett lån för att betala tillbaka något som leder till att du måste låna pengar av vänner för att betala av på lånet och så vidare, och så vidare. Sedan finns det ju självfallet extrema fall då det kanske krävs en viss personlighet för att man ska hamna där man har hamnat men över lag tror jag att man överskattar sin egen motståndskraft - man ska inte gå runt och tro att man aldrig skulle "kunna bli" hemlös, jagad av inkassoföretag eller missbrukare. Man ska snarare vara glad för att man hittills har det relativt bra.

Och nu ska jag pusta ut på balkongen efter mina
I-landproblematiska minuter med Kronis.

Badrum, badrum... igen

Jag kan inte sluta fantisera om badrummet. Även om jag vet att det mesta vi någonsin kommer att göra kanske är att kakla om golvet eller kanske bära ut badkaret. Men man måste få inspireras (även om jag kanske aldrig kommer att använda inspirationen till något men det är ju lite skit samma).


Kälskador och dimbankar

Igår var det otroligt fint väder och jag och herrn gick ut på en promenad. Gick ut på klipporna och åt äpple. Jag älskar klippor. Jag vetefasiken varför men jag skulle kunna gå runt på klipporna i flera timmar, titta ut över isen (som förhoppningsvis blir badvänligt vatten snart - man kan alltid hoppas) och kolla efter fågelägg eller gamla snäckskal. Herrn är dock av en annan åsikt - han tycker att det är fint visserligen men tyckte igår att det blåste alldeles för mycket. Det hela eskalerade från "oj, vad det blåste här" till "faaan vad kallt det är!". Jag behöver väl knappast berätta att vi gick efter ett tag och att det inte var jag som tog det iniativet.

Idag är det dock molnigt. Igen. Jag tycker att de senaste dagarna (med undantag från igår) enbart har bestått av dimma och skyltar som varnar för kälskador.

Nu ska jag sörpla kaffe och
leta mer inspiration till badrummet.

Jag svarar

Fick häromkvällen en kommentar angående mitt inlägg om Vanessas pussande på Gurkan.

Håller med i sak, Vanessa borde respektera MEEEEN med tanke på allt skit Gurkan vräkt ur sig om Vanessa och hur öppet han äcklar sig över transsexualism o dylikt och låter sina fördomar flöda fritt så skulle jag aldrig välja att lägga fokus på Vanessas brist på respekt. Den är en fjärt i rymden jämfört med Gurkans brist på respekt. Hur många har förresten bett att bli fista på av honom???

Då Rebecka som skrev denna kommentar inte har någon blogg så svarar jag med nöje här istället. Då jag skrev inlägget om pusselipussandet så hade jag dittills enbart sett att Gurkan inte riktigt gillade att Vanessa var transexuell men sedan eskalerade det tydligen. Gurkan slängde ur sig kommentarer hit och dit och fick till och med gå in i bikten för att säga förlåt till hela svenska folket - varför det inte var lika noga att säga förlåt till Vanessa har dock inte framgått.

I och med detta så anser jag fortfarande att Vanessa inte bör pussa på Gurkan (även om hon åkte ut i söndags) om han inte gillar det men också att Gurkan bör visa en betydligt större respekt för människors val av exempelvis kön än han visar för tillfället. Då jag skrev mitt inlägg så hade jag, som sagt, enbart sett att Gurkan var lite obekväm med det hela men nu när allt gick över styr och det tydligen har slängts hot och övrigt fult så är det nog dags för de andra i huset att ifrågasätta varför Gurkan tycker det är okej att yttra sig på sådant sätt. Dock har ju Vanessa åkt ut nu så det blir väl inte så mycket mer diskussion om hennes könsbyte inne i huset, antar jag (men kanske desto mer snack om hennes transexualism i media?). Men kanske hittar Gurkan något annat att klaga på...?


Jag tackar och bockar för övrigt för kommentaren och håller med dig, Rebecka, till fullo även om jag just i mitt inlägg valde att fokusera på Vanessas pussar då det inte hade framkommit så tydligt då hurpass stor motståndare Gurkan var mot transexualism.

Njurarna strejkar

Idag har jag pratat med min kära mor. Moster hade tydligen ringt henne inatt runt klockan två. Hon var tvungen att fråga mamma om hon hade pratat med sjuksköterskorna än. Det hade mamma gjort. Igår, när mamma och min betydligt äldre bror hälsade på min goa skrutt på sjukhuset, så hade hon bett mamma säga till sjuksköterskorna att om det vill sig så att hon får hjärtstillestånd eller råkar ta för mycket medicin (eller medicinerar för mycket med vilje) så vill hon inte att livsuppehållande medel sätts in. Mamma och jag har redan diskuterat det där och vi är inte förvånade. Det går stadigt utför och moster vill vara på det klara med att om det händer något så vill hon inte vakna upp igen med försämrad hjärnkapacitet eller något liknande, inte vakna upp som ett kolli. Då vill hon hellre avsluta sina dagar. Och vi förstår henne till fullo.

Idag ska hon in på kontroll då njurarna har slutat att fungera. Det kommer inte något urin ut i påsarna och de ska därför röntga. Moster vill inte veta vad de hittar och hon vill heller inte att de gör något åt det som de hittar, ifall att det är exempelvis en operation som krävs för att njurarna ska börja fungera igen. Hon vill inte och tror heller inte att hon skulle klara av en operation.

Det börjar bli allt mer "på riktigt" nu och vi är inne på slutspurten. Hon ringer mig varje dag och vi pratar om hur hon har det. Hon trivs. Ligger i den enda salen där man får ta emot besök dygnet runt, där man kan ta in ytterligare en säng ifall att någon av oss närstående vill sova över och där hon dessutom får välja vad hon vill äta (de andra går efter matsedeln). Jag och mamma har pratat om att det är lite av en deathrow och så skrattar vi. Det är makabert och man måste få skratta. Kan man inte skratta så kan man inte fungera.

Vi får se hur kontrollen idag fortlöper.
Vi tar dagen som den kommer och man glädjs åt det lilla.

Mina tankar går även till Linda som den tjugonionde mars somnade in för gott efter drygt ett år med cancern som följeslagare. Tankar går även till man, barn, övrig familj och till hennes vänner. 


Dove for Men

Först var det deras kampanj, Campaign for Real Beauty, med naturliga kvinnokroppar - smala, mulliga, mörkhyade, ljusa, fräkniga, storbystade, smårumpade... Ja, alla slags kvinnor blev hyllade i Doves reklamer som prydde tidingssidor och tv-rutan. Men nu har de även kommit med en reklam som jag tycker är otroligt smart och rolig - och dessutom... wait for it... för män!Reklamen är inte så mycket en reklam som det är en sång och en ironisk hyllning till alla normer som säger att "just såhär ska män vara". Jag kan inte annat än hänföras. Tack Dove för att ni gör reklamer lite mer intressanta.Badrum, badrum

Eftersom det inte var längesen som jag och herrn flyttade hit till lägenheten så går jag fortfarande med renoveringsplaner angående hur lägenheten skulle kunna nå sin maximala kapacitet. Främst är det badrummet och köket som jag har planer för. Har idag suttit och kikat på olika badrumsattiraljer, bland annat duschar och i synnerhet duschväggar. Just nu har vi ett minimalt badkar så en fin dusch skulle inte bara bli snyggare, det skulle även frigöra utrymme. Hafa och ByggHemma bjuder på lite inspiration.


Då vill jag bara dänga ner

Ibland blir jag väldigt irriterad när det talas om feminism, genus och/eller jämställdhet på t.ex. olika hemsidor. Då kan jag tappa tron. Eller kanske inte tappa tron på jämställdhet men jag kan tappa lusten. Jag kan tappa orken att förklara vad jämställdhet innebär för folk som uppenbarligen ändå aldrig kommer förstå. Då biter jag ihop käkarna och vill bara slå sönder datorn. Då försöker jag tänka på att det faktiskt finns så många andra över hela denna värld som förstår vad jämställdhet och jämlikhet är och som vill att alla människor ska ha lika värde varesig de är svarta, vita, gula, lesbiska, hetero, bi, trans, kvinnor, män, barn, handikappade, blonda, rödhåriga... ja, oavsett vem du är.

Jag räknar tyst till tio och knyter mina nävar när jag läser sånt här (eventuella stavfel får skribenter stå för);

- Feminismen dom senaste 10-20 åren har bara handlat om att roffa åt sig så mycket som möjligt och inget annat.
I en debatt angående att kvinnor kommer att konkurrera ut män och att feminismen enbart är av ondo.

- Kvinnor får jätte många saker serverade och gratis så därför är det fel att kvinnor ska bli mer egoistiska.

- I min mening är det flera kvinnliga politiker som skulle falla bort med råge om ett intelligenskrav infördes, till viss del manliga - dock en dramatiskt mycket större del av de kvinnliga dito.
I en debatt angående kvinnors "oerhörda brist på intelligens"

- Den nya generationerna kvinnor i Sverige har sig själva att skylla och det kommer fortsätta och bli värre hos fler män om inte kvinnorna blir kvinnor.
I en debatt angående Sveriges våldtäktsstatistik

- Sverige kan INTE fortsätta att bara överösa kvinnor med rättigheter, och ta ifrån rättigheter från oss män. Mannen har snart inga rättigheter alls.

- Länge leve ett traditionellt samhälle!

- Nästan inga feminister är snygga blondiner utan de flesta är fula, manhaftiga, ostylade fruntimmer, gärna med kort hår och omoderna glasögon. Handlar feminismen helt enkelt om manshat på grund av avundsjuka mot andra snygga kvinnor som får de snyggaste och bästa männen?
I en debatt om att feminister är kvinnor som helt enkelt har fått "för lite kuk".

- Hur kommer det sig? är det för att svenska kvinnan har fått för mycket frihet och har blivit van vid att svenska män är tofflar man kan köra med hur som helst?
I en debatt om att kvinnor inte kan hantera bestämda män.

När jag läser påståenden som ovanstående så blir jag sådär barnslig och vill bara slå och skrika istället för att diskutera - kanske banka ut tänder och spräcka lite käkar.

Är egoism alltid så jäkla fult?

Har ytterligare en gång stött på ett intressant debattinlägg och detta tar upp feminismen och klandrar den för att vara av en egoistisk natur.

Budskapet är att kvinnor som en del utav den feministiska kampen ska bli mer egoistiska. (...) En feminist är en egoistisk kvinna, vilket är vad som gör feminismen så omoralisk. En idé om hur en grupp (kvinnor) ska berika sig själva på bekostnad av en annan grupp (männen). (...) Kvinnor ska bli som män.

Eftersom Sverige är ett land styrt av statsfeminismen så ser vi hur kvinnor uppmanas att bli mer giriga och egoistiska, alltid sätta sig själv först och agera på giriga och själviska begär. Kvinnor uppmanas göra karriär istället för att ta hand om sin familj och barn, aborterna ökar, skilsmässorna ökar osv.

Hur kan någon vid sina sinnes fulla bruk inte anse att feminismen är omoralisk?
Hur rättfärdigar feministerna sin egoism?

Som synes så påstår skribenten av detta inlägg att feminismen är en egoistisk -ism och att det är omoraliskt att uppmuntra kvinnor att tänka på sig själva. Visst, man kanske kan påstå att feminismen förespråkar en viss egoism, men vad gör det? Är det fel att kvinnor, som genom århundraden har tagit hand om barn, män och omgivningen (kvinnor är i större utsträckning aktiva inom ex. sjuksköterskeyrket), och satt sig själva i andra hand ska ta tillfället i akt och faktiskt satsa på sig själva? Är det fel att kvinnor ska få ta chansen till karriär när män genom tiderna alltid har haft den chansen? Är det fel att kvinnor ska få åtnjuta något som män alltid har haft?

Och att påstå att kvinnor ska tillåtas att lyckas på bekostnad av män är ett barnsligt påstående yttrat av någon som uppenbarligen är rädd att förlora sin ställning genom att kvinnor också tillåts att konkurrera om arbeten på samma sätt som män. Personen som har skrivit detta inlägg verkar vara livrädd för att konkurreras ut av en kvinna - kanske rädd för att en kvinna ska visa sig bättre än skribenten ifråga och därmed skada personens ego (som uppenbarligen alltid har strykts medhårs). Kvinnor kommer inte att konkurrera ut män enbart i form av att de är kvinnor - förhoppningen är att kvinnor och män istället ska kunna "slåss" om jobben på samma premisser och kvinnor inte förvägras arbeten just för att de är kvinnor och män inte får anställning enbart för att de är män som anställs av män. Det handlar inte om att kvinnor gör karriär på bekostnad av männen - det handlar snarare om att kvinnor ska få samma chanser som män när det kommer till att göra karriär.

Källa: Flickr

Skribenten ifråga verkar ha fastnat i gamla hjulspår där kvinnor förväntas ta hand om barn och familj och aldrig ge sig ut i arbetslivet. Att personen också klagar på att aborterna ökar verkar tala för att personen i fråga är en abortmotståndare och sådana har jag inte mycket till övers för. Att ha chansen att abortera ett foster är en rättighet i Sverige och visst, man kanske kunde önska att aborterna minskade (då abort kan vara både psykiskt och fysiskt påfrestande för kvinnan och mannen) men inte på grund av att fler väljer (eller tvingas) att behålla ett barn utan på grund av att man skyddar sig i större utsträckning än nu.

Att sedan mena att den feministiska kampen går ut på att kvinnor ska bli som män så är det något som bör diskuteras vidare - menar skribenten att kvinnor ska bli mer "manliga" (och i långa loppet kanske odla kuk) eller menar personen i fråga att kvinnor ska åtnjuta samma rättigheter och friheter som män och därmed bli mer "som män". Om det gäller det senare så håller jag helt med. Kvinnor ska bli lika män på så sätt att båda könen ska ha samma tillgång till samma arbeten, att det inte ska vara konstigt om man vill dela lika på föräldraledigheten osv. I vårt samhälle är det tyvärr så att män har större möjligheter och kvinnor har färre chanser att uppfylla sina mål och om "att bli som män" innebär att kvinnor får samma möjligheter som män på alla livets arenor så fine for me!

Och för att besvara skribentens sista fråga; egoism kan vara bra då och då och i viss mängd och varför ska kvinnor inte få lägga energi på något som enbart är till för dem och som enbart ger dem lycka när män har gjort detsamma så länge man kan minnas? Och är det inte dags för kvinnor att faktiskt kompenseras för all altruism som har orsakat magsår, ångest, jag-måste-vara-världens-bästa-mamma-komplex och smärtande ryggar?

Tummen ska ur!

Jaha. Idag är det jäklans mulet och dessutom regnar det. Jag hade sett fram emot en solig helg och promenader med herrn men nej, det får antagligen vänta till nästa helg alternativt på torsdag. Då ska mitt arbete in också. Jag läste all litteratur inför arbetet för över en månad sen och började med tentan för kanske sisådär tre veckor sedan. Och jag är inte klar än. Det är inte så att det är svårt på något sätt - jag har bara inte tagit mig tiden att sätta mig ned för att skriva. Så nu är det enbart en uppgift kvar och har så varit i två veckor. Borde nog sätta mig ned ikväll. Eller kanske nu då herrn har stuckit iväg med en arbetskamrat för att hjälpa honom och hans tjej att flytta. Jag är med andra ord gräsänkling i några timmar och borde använda tiden till något produktivt. Har dock en känsla av att jag inte kommer att färdigställa arbetet idag även om tid finns. Ibland är det svårt att få tummen ur.

Den perfekta mamman är hemma - eller?

Sitter och kikar runt på några forum och har hittat en tråd som gäller att en mamma vill vara hemma hos sina barn och inte vill bli kallad för en bakåtsträvare enbart på grund av detta. Tråden lyder som följer;

Kan man inte få bestämma det själv? Om vi i denna tråd enbart ser det från föräldrarnas sida (jo visst kan vi det, vi försöker i alla fall) och diskuterar utifrån det. Jag vill vara hemma med mina barn mer än min man. Då tycker vissa att jag går bakåt i tiden och binder kvinnan vid hemmet. Jag läste i Östgötacorrespondenten att en insändare menade på att då förlorar jag som kvinna: lön, vänner mm. Så behöver det inte alls vara (...) Jag har ett större intresse än min man att vara hemma med barnen därför har vi valt tillsammans att jag ska vara mer ledig än honom. Jag tror att det bästa för barnen är att vara hemma med en förälder som uppskattar att vara ledig tillsammans med dem än att vara hemma lika länge med båda föräldrarna för att Staten bestämt det!

Personligen så ser jag ett problem i att en kvinna påstår att hon, utan att refelektera över beslutet, vill vara hemma med sina barn för vem har i sin tur lärt henne att hon vill det egentligen? Man kan gärna få tro på den fria viljan och att man tar egna beslut helt utan inblandning från samhälle och omgivning men jag tror knappast att viljan att vara hemma med barnen istället för att mannen är det har växt fram helt utan inblandning från andra; människor likväl som större institutioner.

Finns egentligen det fria valet? Tycker du om att vara hemma med barnen för att du verkligen vill det eller tycker du om det för att samhället har inpräntat i våra hjärnor sedan urminnes tider att en bra mamma är en mamma som är hemma med sina barn och dessutom tycker att det är kul. Så att, som skribenten av denna tråd, fråga om man inte kan få bestämma det själv är ett märkligt påstående - för har du verkligen valt det själv? Du kanske tror att du väljer det själv på grund av att du gör det slutgiltiga, aktiva valet ("Nu stannar jag hemma med barnen!") men jag tror knappast att tanken har växt fram av sig självt, ur tomma intet.

Varje dag matas vi med bilder på den perfekta mamman - den där mamman som kan dricka en latte och byta blöjor samtidigt, mamman som bakar surdegsbröd dagarna i ända och på samma gång lär barnen multiplikationstabellen, mamman som tycker att det är det bästa som finns att vara hemma med barnen medan mannen är ute i arbetslivet och tjänar pengar. Den som tror att vi inte påverkas av reklam, politiker och vänner är, enligt mig, ute i helt fel spår.


Kvinnan som har skrivit inlägget menar också att hennes man inte vill vara hemma med barnen lika mycket som hon. Det verkar inte som att hon över huvud taget har ifrågasatt hans val att inte vilja. Och varför gör hon inte det? Jo, för att det i vårt samhälle är mer okej för pappan att säga nej tack än att mamman gör detsamma - det ifrågasätts inte lika mycket om en pappa väljer jobbet före barnen än om en kvinna lämnar hemmets vrå för lönearbete. Och visst, barn mår säkert bättre om de får umgås med någon som uppskattar deras umgänge men om mannen ifråga aldrig blir "tvingad" att umgås med barnen (om han inte väljer det själv, såklart) så kommer han heller aldrig att inse att deras umgänge är något som han trivs med och mår bra av. Och detsamma gäller såklart kvinnor. 

Kvinnan påstår vidare att hon inte håller med om att man som hemmafru förlorar kontakten med vänner och att man förlorar ekonomiska tillgångar. Vad tjänar hon då pengar på? Det måste ju vara otroligt uppenbart att man, då man väljer att vara hemma med sina barn, antagligen inte kommer att få in lika mycket pengar till hushållet som om man arbetade. Om man nu inte är av den åsikten att man lägger hela det ekonomiska ansvaret på sin man - är han inte hemma med barnen ska han istället arbeta övertid för att kunna försörja familjen.

Jag undrar om den här kvinnan över huvud taget har funderat över varför hon gör detta val och varför hennes man inte gör detsamma. Har de ens diskuterat vidare hur de ska göra med föräldraledigheten? Har hon enbart frågat honom om han vill vara hemma en tid och har han då svarat nej och har de sedan bara släppt ämnet. Har hon ifrågasatt honom och har han ifrågasatt henne? Jag tror knappast det. Vad tror ni?

Man har dock inte rätt att säga åt privatpersoner vad som är rätt eller fel när det gäller vad de gör med sin fritid och hur de väljer att dela sin tid med sina barn men man kan alltid ta sig en funderare över om det verkligen är jag som vill något eller om det är någon annan som har valt åt mig?

Vår på H&M HomeDimmig lördag

Idag skulle vi alltså varit iväg på högskoleprovet men vi bestämde oss för att hoppa det och göra det till hösten istället. A arbetade övertid och jag är fortfarande lite snorig och hostig så det kanske var det bästa att göra. Idag är det istället shoppinglördag här hos oss och räddningstjänsten står och visar upp sig nedanför vår balkong. Förhoppnings blir det finare väder också så att jag och A kan få oss en välförtjänt promenad runt udden med picnik och sol!

Man to Man

Åh, såg en så fin film igår. Fin & hemsk. Man to Man kom ut år 2005 och handlar om upptäcksresanden Jamie Dodd och hans följeslagare Elena van den Ende som tillsammans utforskar Afrika på jakt efter pygméer till Dodd's forskning om länken mellan apan och människan. De hittar ett par pygméer, en kvinna och en man, och tar med sig dem till England där Dodd möter upp med sina två forskarkollegor. Pygméerna sätts i bur och behandlas som om de vore djur (då forskarna anser att de är ett par halvapor och inga människor) medan Dodd och hans kolleger utför mätningar och beteendetest på paret.

Men så börjar Dodd upptäcka att paret är minst lika mycket människa som han själv. De har känslor, precis som honom, och han börjar att tvivla på forskningen och frågar sig om paret egentligen inte borde få leva det liv som de blev tagna ifrån.

Filmen var som sagt väldigt fin och man blir otroligt förbannad när man tittar på den och hur de kostymklädda herrarna står och tittar in i buren där paret sover i skift för att de är oroliga att Dodd och hans kolleger ska skada dem. Jag blir dock otroligt jäkla glad av en viss scen; nämligen den där Dodd ska visa upp paret på ett zoo och ändrar showens upplägg totalt. Jag skrattar, gråter och får knottror på armarna.

Måste ses!
Högskoleprovets vara eller icke vara

Igår snöade det något så fruktansvärt. Idag är all snö borta men himlen är grå. Jag sitter därför inne och knåpar ihop mitt arbete om kvinnohistoria, queer m.m. Har skrivit om arbetet två gånger nu - jag vill inte riskera att det blir för långt men inte heller att det blir för kort. Det är en svår balansakt och jag har alltid varit dålig på att skriva kort och koncist. Dock fick jag som kommentar på mitt förra arbete att "du skriver lite kortfattat mellan varven". Jag som hade ansträngt mig så för att skriva just kortfattat! Så man får väl ta det där som en komplimang.

Imorgon är det dags för högskoleprovet men vi får se om det blir något av det. Herrn kanske kommer att jobba väldigt länge idag och kommer kanske att vara supertrött imorgon och inte alls sugen på att gå upp runt klockan sex. Jag förstår honom och för mig spelar det inte riktigt någon större roll om det blir gjort eller ej - jag har redan gjort det och är nöjd med resultatet som jag fick då (och dessutom går det inte ut än på ett par år). Om den där tidiga morgonen inte hade förstört så hade det dock varit lite roligt att sticka iväg - alltid kul att se vilka pyssliga frågor de har petat ihop till i år.

Vi får helt enkelt se.
Nu. K a f f e !

RSS 2.0