Fittan gör dig bättre på geografi?

Lite genus incoming! Ta betäckning om ni inte är intresserade.

Jag lyssnade på P1 imorse och Ekot drog igång med sitt sedvanliga pling-plong-intro. Man pratade om ungdomar och deras prestation i skolvärlden och man hade kommit fram till att en faktor som höjer ungdomars vakenhet och betyg är om de äter frukt. Fine, inget jag reagerar på. Frukt är alltid bra. Dock sa reportern något i stil med att; "andra faktorer som påverkade elevernas prestation var sömn, familj och kön". Kön? Spelar könet i sig någon roll för hur bra du är i skolan?

Det jag blir irriterad över är att man inte formulerade sig bättre. När man säger "kön" i detta sammanhang så låter det som att killar från födseln är biologiskt determinerade att vara bättre på sport medan flickor från första minuten utanför livmodern är bättre på engelska. Det är lite så som många tänker när någon säger att "kön" är en faktor som påverkar hur bra någon är i vissa skolämnen. Man borde ju snarare säga att det "socialt konstruerade könet påverkar prestationen i skolan" vilket påvisar att "kön" sällan handlar om vagina och penis utan snarare vad vi lägger i begreppen "flickor" och "pojkar".

Att tjejer överlag är bättre i skolan beror knappast på att de har en vagina; kan det snarare handla om att tjejer förväntas vara bättre i exempelvis franska, att det finns förväntningar på att tjejer ska vara ambitiösa medan det är mer accepterat att pojkar fladdrar runt och missköter sig i många ämnen ("åh, de där pojkarna är ena riktiga busar"). Och dessa föreställningar i sig drabbar såklart flickor lika mycket som pojkar. Som tjej får du duktig-flicka-komplex och som fjortonårig pojke så är det "okej" att du ramlar efter i många ämnen medan du några år senare ("ja, nu när pojkarna har fått leka av sig"...) är menad att ändå vara på samma nivå som klasskamraterna av motsatt kön - trots att samma krav inte har ställts från början.

Så, det fysiska könet i sig påverkar sällan något alls (ja, kanske i viss mån den sexuella akten) medan könet som en social konstruktion påverkar i stort sett allt. Klargör tydligare vilka begrepp ni menar, älskade P1.


Källa


Om du har lust att fråga mig något, hålla med mig,
säga emot mig eller enbart skicka en liten hälsning
så är du varmt välkommen att kommentera detta inlägg.

Spam hatas och undanbedes för allas bästa.Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback