Bokrecension - Svart sorti

Igår läste jag, som sagt, ur Baddaren och fortsatte därför med Svart sorti som jag lade undan halvläst när jag hade köpt Baddaren. Nu är även Svart sorti urläst och jag måste säga att det var en trevlig bok.

Boken handlar om Owen och hans teatraliske onkel Max som under somrarna reser USA runt i den mastodontstora husbilen The Rocket och agerar en modern uppsättning av Robin Hood; de stjäl från de rika och ger... till sig själva. Bland milslånga öknar, obetydliga städer och stora casinon så träffar de dessutom på Sabrina och Owen blir förälskad.

Så plötsligt verkar det som att deras byte inte bara lockar dem utan också de så kallade Subtractors som har lagt sig till med vanan att knipsa av fingrar och tår på de tjuvar som vägrar att lämpa över sitt byte. Dessa män jagar trion USA runt och så en dag så är Owen och Max' stora säck med klockor, diamanter och dyra halsband borta. Har Subtractors hittat dem till slut eller är det någon helt annan som har bestulit tjuvarna?

Boken är en fartfylld historia kantad av fanatisk kristendom, en hjärtlös tjuv, otaliga Shakespear-citat, kärlek, en döende far och känslan av att plötsligt bli gammal och vissa dagar inte riktigt veta var man är. Boken ger dig en historialektion i USA's kriminalitet samtidigt som den berättar historien om en gammal man som inte kan handskas med det faktum att man som sjuttioplussare kanske borde dra sig tillbaka från kriminaliteten.

Överlag är boken välskriven och Max svada är charmant. Jag får en
känsla av "Oceans-filmerna möter Hercule Poirot" och, även om boken
kan verka lite sövande någonstans där i mitten, så lovar jag att slutet
är värt att vänta på.


Om du har lust att fråga mig något, hålla med mig,
säga emot mig eller enbart skicka en liten hälsning
så är du varmt välkommen att kommentera detta inlägg.

Spam hatas och undanbedes för allas bästa.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback